Γιατί η Τουρκία αποχωρεί από την Ευρωπαική Συνθήκη για την ισότητα των φύλων

 

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει πως η Τουρκία αποχωρεί από μια διεθνή συμφωνία για την ισότητα των φύλλων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των γυναικών, σύμφωνα με δήλωση στην  επίσημη εφημερίδα της χώρας το Σάββατο, παρά τις εκκλήσεις εκστρατειών που θεωρούν το σύμφωνο ως κλειδί για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας.


Το Σύμφωνο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποφασίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, δεσμεύτηκε να αποτρέψει, να διώξει και να εξαλείψει τη βία στο σπίτι και να προωθήσει την ισότητα. Η Τουρκία, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία το 2011, σημείωσε αύξηση στις δολοφονίες γυναικών πέρυσι.


Παρότι δεν διευκρινίστηκαν οι λόγοι της αποχώρησης,  αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν είπαν ότι από πέρυσι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί εν μέσω μιας διαμάχης σχετικά με τον τρόπο περιορισμού της αυξανόμενης βίας κατά των γυναικών.


«Η εγγύηση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι οι ισχύοντες κανονισμοί στους νόμους μας και κυρίως το Σύνταγμά μας. Το δικαστικό μας σύστημα είναι αρκετά δυναμικό και αρκετά ισχυρό ώστε να εφαρμόζει νέους κανονισμούς, όπως απαιτείται », δήλωσε ο υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Πολιτικών Zehra Zumrut στο Twitter, χωρίς να αναφέρει  το λόγο για την αποχώρηση.


Πολλοί συντηρητικοί στην Τουρκία λένε ότι το σύμφωνο υπονομεύει τις οικογενειακές δομές, ενθαρρύνοντας τη βία και ότι αυτή έχει αυξηθεί μετά την υπογραφή του Συμφώνου

 

Είναι επίσης οι επικριτές  της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης την βλέπουν ως προώθηση της ομοφυλοφιλίας, δεδομένης της αρχής της μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Πρόσφατα μάλιστα,  άτομα transgenter πήραν τον έλεγχο της συγκέντρωσης για την Ημέρα της Γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της ισότητας των φύλων. 

 

Αντίστοιχοι προβληματισμοί όμως εκφράστηκαν πρόσφατα και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορώντας τον Πρόεδρο Biden για την εφαρμογή του νόμου για την ισότητα των φύλων, που θεωρήθηκε καταστροφικός για τα δικαιώματα των γυναικών


Οι επικριτές της απόσυρσης από το σύμφωνο δήλωσαν ότι θα απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία παραμένει υποψήφια για ένταξη. Υποστηρίζουν ότι η συμφωνία, και η νομοθεσία που έχει εγκριθεί, πρέπει να εφαρμοστεί πιο αυστηρά.


Η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που αποχώρησε από τη Συμφωνία. Το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας εξέτασε το σύμφωνο αφού ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι η Βαρσοβία πρέπει να παραιτηθεί από τη συνθήκη την οποία η εθνικιστική κυβέρνηση θεωρεί πολύ φιλελεύθερη.


Ο Ερντογάν καταδίκασε τη βία εναντίον των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος αυτού του μήνα ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις γυναικείες αυτοκτονίες και τη βία στο σπίτι.


Η Τουρκία δεν διατηρεί επίσημα στατιστικά στοιχεία για τη γυναικοκτονία. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται βία από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σύγκριση με περίπου το 25% στην Ευρώπη.


Η Άγκυρα έχει λάβει μέτρα όπως η προσθήκη ετικετών σε άτομα που είναι γνωστό ότι καταφεύγουν στη βία και η δημιουργία μιας εφαρμογής smartphone για γυναίκες για να ειδοποιεί την αστυνομία, η οποία έχει ληφθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές.


Η απόφαση του Ερντογάν έρχεται μετά την αποκάλυψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων αυτό το μήνα που είπε ότι θα βελτιώσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και θα συμβάλει στην εκπλήρωση των προτύπων της ΕΕ. 


Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ από το 2005, αλλά οι συνομιλίες πρόσβασης έχουν σταματήσει 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ