AYAM CEMANI Η ΑΛΛΙΩΣ ΜΑΥΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


 

Η ασυνήθιστη και σπάνια φυλή κοτόπουλων «Ayam Cemani» εκπλήσσει όσους τη βλέπουν: Ακόμα και τα εσωτερικά τους όργανα είναι μαύρα


H κότα Αyam Cemani είναι μία από τις πιο σπάνιες ράτσες στον κόσμο. Το ολόμαυρο χρώμα δεν σταματάει μόνο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά συνεχίζει και εσωτερικά όπου είναι μαύρα τα όργανα και τα κόκαλα ενώ το αίμα είναι πραγματικά σκούρο. Το τόσο μαύρο τους χρώμα οφείλεται σε ένα γονίδιο το οποίο προκαλεί υπερβολική έκκριση μελανίνης. Η ετυμολογία της ράτσας ayam cemani (Αγιάμ Τζεμάνι) προέρχεται από το Ayam που σημαίνει κότα στη διάλεκτο Μπαχάσα της Ινδονησίας και το cemani που είναι το μαύρο.

Τα κατάμαυρα φτερά και το σώμα του κάνουν αυτό το κοτόπουλο να είναι πολύ ενδιαφέρον για πολλούς ανθρώπους και να θέλουν να  φροντίσουν αυτό το κοτόπουλο στο σπίτι. 

Όχι μόνο τα φτερά είναι μαύρα αλλά ακόμη και τα πόδια, αλλά το ράμφος, οι χτένες, τα μάχες και το κρέας, ακόμη και τα οστά, είναι επίσης μαύρα. Η μοναδικότητα του χρώματος του ayam cemani διαφέρει από τους άλλους τύπους κοτόπουλων. Η τιμή πώλησης αυτού του κοτόπουλου ήταν σχετικά σταθερή. 

Το κοτόπουλο Ayam cemani είναι το είδος του κοτόπουλου «Kedu» που υπάρχει στην Ινδονησία και αυτό το κοτόπουλο είναι εγγενές στην Ινδονησία, που αναπτύχθηκε αρχικά στην περιοχή της Κεντρικής Ιάβας, Temanggung. Με το εμπορικό σήμα του, πολλοί άνθρωποι αγαπούν αυτό το κοτόπουλο cemani. Ιστορικά, η ύπαρξη του κοτόπουλου cemani υπήρχε από το βασίλειο του Majapahit.

Όπως είναι φυσικό το τόσο μαύρο χρώμα τους προκαλεί πολλές δοξασίες και για αυτό χρησιμοποιούνται σε διάφορες θρησκευτικές τελετές εδώ και αιώνες στην Ινδονησία. 




Στην Ευρώπη έχει εισαχθεί πολύ πρόσφατα μόλις το 1998 από έναν Ολλανδό εκτροφέα αν και η ράτσα είναι γνωστή από πιο παλιά. 

Γεννάνε αυγά χρώματος μπεζ με μια ελαφριά κουφετί απόχρωση ενώ τα θηλυκά δεν φημίζονται για τα μητρικά τους ένστικτα και σπάνια κλωσσάνε τα αυγά τους. 

Παρά την εξωτική τους εμφάνιση οι κότες Αγιάμ Τζεμάνι είναι φιλικές και εύκολες στο μεγάλωμα και η συντήρησή τους δεν θέλει μεγάλα έξοδα.

Παρότι το κοτόπουλο Τζεμάνι είναι μαύρο η κατανάλωσή του είναι φυσιολογική και η γεύση του είναι το ίδιο νόστιμη με αυτή του  συνηθισμένου κοτόπουλου 

Το μόνο που προβληματίζει κάποιους είναι η εμφάνιση του κοτόπουλου λόγω του χρώματός του όταν έχει ήδη μετατραπεί σε πραγματικό νόστιμο μενού




  • Lamborghini Chicken

Ενδεικτικό της σπανιότητάς τους είναι και το κόστος τους που στην Αμερική μπορεί να φτάσει και τα 2.000-2500 δολάρια. Η απόκτηση της Ayam Cerami αποτελεί το όνειρο κάθε συλλέκτη σπανίων ορνίθων και είναι ένα στολίδι για τη συλλογή του, γι αυτό και αποκαλούνται Lamborghini chicken !



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ