ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ SMS ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ



Πράσινο φως για το  λιανεμπόριο από τη Δευτέρα με την άδεια της  Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με sms και χρονικό όριο 


Για τις αγορές θα υπάρχει χρονικό όριο δύο ωρών, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί και αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 2. 

Οι παραβάτες θα πληρώνουν αυστηρά πρόστιμα. Στην περίπτωση που προκριθεί το άνοιγμα με αποστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμοί θα είναι πιο αυστηροί και θα επιτρέπεται ένα άτομα ανά 25 τ.μ. 

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες κόκκινες περιοχές η εισήγηση της επιτροπής είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. 

Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκκλησιών με την τήρηση της αναλογίας ένας πιστός ανά 25 τ.μ. 

Σε ό,τι αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. 


  • Το άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα είχε προαναγγείλει  ο πρωθυπουργός νωρίτερα από το βήμα της Βουλής. 

"Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Για αυτό και είναι ίσως η ώρα, όπως είπα και εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πωλήσεων εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους", σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. 

Μιλώντας το πρωί για το άνοιγμα των καταστημάτων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει να γίνει με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Προειδοποίησε όμως ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα μέρους της αγοράς, τότε άμεσα θα ξανακλείσει.

Τα μαγαζιά δεν θα ανοίξουν για να πάμε βόλτα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά παρατήρησε ότι στο ενδεχόμενο άνοιγμα δεν θα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί μεταξύ δήμων.


  • Τι θα ισχύει από Δευτέρα 18-1


Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως τις 5:00 π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.

Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ. που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ