H ΣΟΥΗΔΙΑ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ KORONA



 Η κυβέρνηση της Σουηδίας θα αρχίσει να διερευνά την προοπτική της μετάβασης της χώρας σε ψηφιακό νόμισμα, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον σε μια κοινωνία που θα είναι η πρώτη χωρίς μετρητά στον κόσμο.


Σύμφωνα με τον υπουργό χρηματοοικονομικών αγορών Μπόλουντ,  η αναθεώρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2022. 

Η Άννα Κίνμπεργκ Μπάτρα, πρώην πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών του κοινοβουλίου, θα ηγηθεί της έρευνας.

Η Σουηδία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που σκέφτονται να εισαγάγουν ψηφιακό νόμισμα. Η κεντρική της τράπεζα εκτελεί ήδη ένα πιλοτικό έργο με την Accenture Plc για να εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό krona βασισμένο στην ίδια τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin.


Ο κυβερνήτης Στέφαν Ίνγκβες δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το εάν θα εκδοθεί ηλεκτρονικό krona πρέπει να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.


Από την άποψη της κυβέρνησης, ο Bolund είπε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η ψηφιακή αγορά πληρωμών να λειτουργεί με ασφάλεια και να είναι διαθέσιμη σε όλους».


"Ανάλογα με το πώς σχεδιάζεται ένα ψηφιακό νόμισμα και ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται, μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα", είπε.


Η Riksbank υπολόγισε τον Οκτώβριο ότι η χρήση μετρητών της Σουηδίας μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο ποτέ, καθώς η πανδημία επιταχύνει τη μετατόπιση από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα. Λιγότερο από το 10% όλων των πληρωμών πραγματοποιούνται με μετρητά στη Σουηδία, σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών υπολόγισε το 2018 ότι η Σουηδία είναι η πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά στον κόσμο, μετρούμενη ως χρήση ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία. 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ