ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕFSA

 

Οι Ευρωπαίοι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να αρχίσουν να ανακαλύπτουν κάθε είδους ανατριχιαστικά είδη στο πιάτο τους , καθώς ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) έχει θεωρήσει επίσημα  το πρώτο τέτοιο είδος - ένα κίτρινο σκουλήκι γεύματος, εως ασφαλές για κατανάλωση.


Η εξέλιξη αυτή, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που αγοράζουν ζυμαρικά, μπιφτέκια και ακόμη και μπισκότα σε ένα κατάστημα κάπου στην Ευρώπη μπορεί σύντομα να ανακαλύψουν ότι το φαγητό τους είναι φτιαγμένο από σκουλήκια, αποξηραμένα καλά και αλεσμένα σε σκόνη, ενώ οι πιο τολμηροί μπορεί να είναι σε θέση να αγοράσουν και μια σακούλα με ολόκληρα αποξηραμένα εντόμων για σνακ.


Ο δρόμος στις νέες "γεύσεις" πρόκειται να ανοίξει πολύ σύντομα, μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού φύλακα για την ασφάλεια των τροφίμων. Η επιτροπή EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια είναι «ασφαλή υπό τις προτεινόμενες χρήσεις» και η κατανάλωσή τους «δεν είναι θρεπτικά δυσμενής», ανέφερε ο οργανισμός σε αυτό που  αποκαλούσε «την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση ενός προτεινόμενου τροφίμου που προέρχεται από έντομα».



Παρά το γεγονός ότι ονομάζεται «σκουλήκι», τα mealworms είναι στην πραγματικότητα μια προνυμφική μορφή ενός σκαθαριού που είναι γνωστό ως Tenebrio Molitor, ή το σκαθάρι αλευριού. Το «νέο φαγητό», όπως αναφέρεται στο έγγραφο γνώμης της EFSA, θεωρείται ότι έχει «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες».

- Ωστόσο, μπορεί να μην είναι το κατάλληλο σνακ για όλους, με την εταιρεία να προειδοποιεί ότι όσοι πάσχουν από αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης ενδέχεται να υποστούν ανεπιθύμητες ενέργειες.


Η απόφαση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα από την ΕΕ για την υλοποίηση των μενού με βάση τα έντομα σε ολόκληρο το μπλοκ. Το 2018, η ένωση ενημέρωσε τη νομοθεσία της για να διευκολύνει την είσοδο όλων των ειδών «καινοτόμων» εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά, λαμβάνοντας την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ.


Κάθε εταιρεία που πληροί τους όρους και τις απαιτήσεις επισήμανσης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί πλέον να πουλήσει ένα εγκεκριμένο προϊόν. Και φαίνεται ότι δεν υπήρχε έλλειψη όσων θέλουν να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων της Ευρώπης με κάθε είδους μάλλον ασυνήθιστα βρώσιμα προϊόντα.




Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης τον Δεκέμβριο, η EFSA έλαβε περισσότερες αιτήσεις  για "καινοτόμες τροφές"  μετά το 2018, όταν τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία, σε σχέση με τα προηγούμενα 14 χρόνια. Το πρακτορείο έλαβε 156 αιτήματα από τον Ιανουάριο του 2018, σε σύγκριση με μόλις 90 μεταξύ του 2003 και του 2017. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ανορθόδοξα προϊόντα που κυμαίνονται από φύκια, μανιτάρια σε σκόνη και μερικά «θαυμάσια μούρα» από τη Δυτική Αφρική, έως διάφορα είδη εντόμων.


Ορισμένοι εμπειρογνώμονες που αναφέρονται από την EFSA βλέπουν μια κίνηση προς τρόφιμα που βασίζονται σε έντομα ως θετικό βήμα για την ανθρωπότητα - οικονομικά και περιβαλλοντικά.


«Υπάρχουν σαφή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη εάν αντικαταστήσετε τις παραδοσιακές πηγές ζωικών πρωτεϊνών με εκείνες που απαιτούν λιγότερες ζωοτροφές, παράγετε λιγότερα απόβλητα και οδηγείτε σε λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», δήλωσε ο Μάριο Ματζότσι, οικονομικός στατιστικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. .


«Το χαμηλότερο κόστος και οι τιμές θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια και η νέα ζήτηση θα ανοίξει επίσης οικονομικές ευκαιρίες, αλλά αυτές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τους υπάρχοντες τομείς», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.




Το κατά πόσον οι απλοί Ευρωπαίοι συμφωνούν είναι ένα άλλο ζήτημα και τα έντομα μπορεί να αποδειχθούν ότι δεν είναι γούστο όλων. «Υπάρχουν γνωστικοί λόγοι που προέρχονται από τις κοινωνικές και πολιτιστικές μας εμπειρίες, τον λεγόμενο« παράγοντα yuck », που κάνουν απεχθή τη σκέψη να τρώνε έντομα σε πολλούς Ευρωπαίους», δήλωσε ο Giovanni Sogari, ερευνητής κοινωνικών και καταναλωτών στο Πανεπιστήμιο της Πάρμας. ελπίζοντας παρόλα αυτά ότι «με λίγο χρόνο και έκθεση τέτοιες συμπεριφορές θα μπορούσαν να αλλάξουν».



Ο ΟΗΕ δήλωσε πριν από λίγο καιρό  ότι τα έντομα, είναι αρκετά δημοφιλή σνακ σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ασία, η Νότια Αμερική και η Αφρική και αποτελούν μια υγιεινή επιλογή . Μια έκθεση του 2013 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα ήταν ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση της έλλειψης τροφίμων.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ