Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΜΙΣΘΩΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ




Στο τελευταίο σκαλοπάτι της παρακμής η Ελλάδα προχώρησε τελικά στην από πολλούς αναμενόμενη απόφαση...  Αναζητώντας διέξοδο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η ανικανότητα όλου του πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, η Ελλάδα υπέβαλε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την εκμίσθωση αντικειμένων από την αρχαία και τη σύγχρονη εποχή σε μουσεία άλλων χωρών για έως και 50 χρόνια...


Το προσχέδιο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη μίσθωση αντικειμένων από την αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή σε μουσεία σε άλλες χώρες για μέγιστη περίοδο 50 ετών, έχει τεθεί ήδη στην ημερήσια διάταξη του ελληνικού κοινοβουλίου. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στο αρχικό σχέδιο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβλεπε τον δανεισμό μουσειακών συλλογών και εκθεμάτων για 50 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα 50, συνολικά 100, περίοδο δηλαδή ίση με την μισή διάρκεια ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Έπειτα όμως από τις πρώτες έντονες αντιδράσεις, η υπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τη διάταξη σε «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ», χωρίς ωστόσο να κάμψει τις αντιδράσεις...

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει την ευκαιρία δανεισμού κινητών μνημείων από μουσεία της χώρας για 25 χρόνια και την επιλογή επέκτασης αυτής της διαδικασίας για άλλα 25 χρόνια, θα επιτρέψει τον προβολή της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα.


  • Η δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού 

«Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια φορητά μνημεία που σώζονται στις αποθήκες των μουσείων στη χώρα μας. Τα αντικείμενα που επιλέγονται από τα μουσεία μεταξύ αυτών των μνημείων δανείζονται μακροπρόθεσμα μετά την έγκριση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Μπορεί να εκτεθεί σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους στο εξωτερικό ως μία μοναδική συλλογή.


  • Εφαρμόζεται επίσης στη Γαλλία

Η δήλωση επεσήμανε ότι μια τέτοια πολιτική εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Αναφέρεται επίσης ότι ο νέος νόμος θα επιτρέψει την προβολή ορισμένων από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα στο μουσείο της Μελβούρνης, το οποίο φιλοξενεί μεγάλο ελληνικό πληθυσμό. Με το τελευταίο προσχέδιο, προβλέπεται ότι αυτό το όριο θα επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό με μια διαδικασία μίσθωσης έως και 50 χρόνια συνολικά.


  • Μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, παρά το τέλος του 8ετούς προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου 2018. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε τον Νοέμβριο ότι εάν προκύψουν αρνητικοί κίνδυνοι, η ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τα χρέη της θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα λάβει περισσότερη υποστήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της.


  • 10 δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς

Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση, η Ελλάδα θα αγοράσει όπλα αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια, κυρίως από τη Γαλλία, τον κύριο υποστηρικτή της κατά τη διάρκεια της κρίσης  με το «Oruç Reis».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ