Η ΚΙΝΑ ΕΦΕΡΕ 2 ΚΙΛΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ CHANGE-5

 

Το ταξίδι της Κίνας στη Σελήνη ήταν μεγάλη επιτυχία. Για πρώτη φορά σε 44 χρόνια, δείγματα βράχων συλλέχθηκαν από τη Σελήνη και μεταφέρθηκαν στη Γη. Τώρα, στοχεύει στην επίλυση ορισμένων μυστηρίων για το σύμπαν χάρη στις έρευνες.


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κίνα προσγειώθηκε ,με ένα φιλόδοξο ρομποτικό εξερευνητή στη Σελήνη. Η αποστολή της Κίνας Chang'e 5 ήταν σύντομη αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη. 


Ο κινεζικός ανιχνευτής επέστρεψε στη Γη με σχεδόν 2 κιλά (1.731 κιλά) σεληνιακού υλικού , 44 χρόνια αργότερα, συλλέξαμε δείγματα βράχων από τη Σελήνη για πρώτη φορά. Τα δείγματα που συλλέχθηκαν προσγειώθηκαν στη Μογγολία στις 13:59 τοπική ώρα στις 6 Δεκεμβρίου. 


Η σεληνιακή αποστολή της Κίνας έφτασε στην σεληνιακή επιφάνεια την 1η Δεκεμβρίου και προσγειώθηκε κοντά στο Mons Rümker στην ευρεία επιφάνεια βασάλτη του Ωκεανού των Καταιγίδων (Oceanus Procellarum) . Το διαστημικό σκάφος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί μόλις προσγειώθηκε, συγκέντρωσε δείγματα από την επιφάνεια και ακριβώς κάτω. 

Τα συλλεχθέντα υλικά συσκευάστηκαν σε κάψουλα και επέστρεψαν σε τροχιά στις 3 Δεκεμβρίου.

Το όχημα συλλογής επέστρεψε στη Γη, ελλιμενίστηκε με το όχημα επιστροφής μετά από μια εβδομάδα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. 


Αυτή η αποστολή έκανε την Κίνα την τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ που έλαβε δείγματα σελήνης. Η δεύτερη χώρα ήταν η Σοβιετική Ένωση.


Τα δείγματα που συλλέγονται θα διευρύνουν σημαντικά τη γεωλογική μας κατανόηση της Σελήνης. Τα δείγματα που επέστρεψαν από το πρόγραμμα Apollo κυμαίνονταν από 3,1 έως 4,4 δισεκατομμύρια χρόνια. 


Η γη όπου προσγειώθηκε το Change'5 είναι πολύ νεότερη, πιθανώς τα δείγματα βράχου θα είναι 1,21 δισεκατομμύρια χρόνια. 


Η μελέτη αυτών των δειγμάτων θα βελτιώσει τις εκτιμήσεις ηλικίας για τις σεληνιακές περιοχές και τις εκτιμήσεις για την ηλικία των περιοχών σε άλλους πλανήτες.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ