COVID19 - ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟ



 Ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 αναπτύσσει ψυχική ασθένεια εντός 90 ημερών sσύμφωνα με επιστημονική μελέτη



Πολλοί επιζώντες του COVID-19 είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικής νόσου, ανέφεραν οι ψυχίατροι τη Δευτέρα, μετά από μια μεγάλη μελέτη που διαπίστωσε ότι το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό διαγνώστηκαν με ψυχιατρική διαταραχή εντός 90 ημερών.



FILE PHOTO: Η υπερδομική μορφολογία που παρουσιάστηκε από το Novel Coronavirus του 2019 (2019-nCoV), η οποία αναγνωρίστηκε ως η αιτία εμφάνισης αναπνευστικής νόσου που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας, φαίνεται σε μια εικόνα που κυκλοφόρησαν από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων και Πρόληψη (CDC) στην Ατλάντα, Γεωργία, ΗΠΑ 29 Ιανουαρίου 2020. Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM / CDC / Handout μέσω REUTERS.


Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία ήταν συχνότερα μεταξύ των ασθενών που ανακτήθηκαν COVID-19 στη μελέτη που ανέπτυξαν προβλήματα ψυχικής υγείας και οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντικά υψηλότερους κινδύνους άνοιας, μια κατάσταση εγκεφαλικής βλάβης.


«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιζώντες του COVID-19 θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα ευρήματά μας ... δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο Paul Harrison, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας.


Γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν τις αιτίες και να εντοπίσουν νέες θεραπείες για ψυχικές ασθένειες μετά το COVID-19, δήλωσε ο Harrison.


«Οι υπηρεσίες (Υγεία) πρέπει να είναι έτοιμες να παρέχουν φροντίδα, ειδικά επειδή τα αποτελέσματά μας είναι πιθανό να υποτιμούν (από τον αριθμό των ψυχιατρικών ασθενών)», πρόσθεσε.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 69 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 62.000 περιπτώσεων COVID-19.


Τους τρεις μήνες μετά τη δοκιμή θετική για COVID-19, 1 στους 5 επιζώντες καταγράφηκαν ως πρώτη φορά διάγνωση άγχους, κατάθλιψης ή αϋπνίας. Αυτό ήταν περίπου διπλάσιο πιθανότερο από ό, τι για άλλες ομάδες ασθενών την ίδια περίοδο, ανέφεραν οι ερευνητές.


Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 από αυτά που δεν είχαν.


Οι ειδικοί ψυχικής υγείας που δεν εμπλέκονται άμεσα στη μελέτη ανέφεραν ότι τα ευρήματά της προσθέτουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και το μυαλό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σειράς ψυχιατρικών ασθενειών.


«Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε συνδυασμό των ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με αυτή τη συγκεκριμένη πανδημία και των σωματικών επιπτώσεων της ασθένειας», δήλωσε ο Michael Bloomfield, σύμβουλος ψυχίατρος στο University College London.


Ο Simon Wessely, καθηγητής ψυχιατρικής στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα ότι εκείνοι με διαταραχές ψυχικής υγείας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 αντήχησαν παρόμοια ευρήματα σε προηγούμενες εκδηλώσεις μολυσματικών ασθενειών.


«Το COVID-19 επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι μπορεί να αυξήσει άμεσα τις επακόλουθες διαταραχές. Αλλά αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι δεν είναι ολόκληρη η ιστορία και ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται από προηγούμενη κακή υγεία », είπε.


Αναφορά από την Kate Kelland; Επιμέλεια από τον Bill Berkrot Reuters








Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ