Ο ALBERT BOURLA ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ PFIZER META ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 

Ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla πούλησε το 60 τοις εκατό των μετοχών του στη φαρμακοβιομηχανία Pfizer την ημέρα που η τιμή της μετοχής της κορυφώθηκε μετά από μια ευνοϊκή έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 - αλλά η εταιρεία επιμένει ότι η πώληση ήταν πολύ καλή.


Η Pfizer υπερασπίστηκε την πώληση 132.508 μετοχών της Διευθύντριας τη Δευτέρα σε σχεδόν ανώτατη τιμή, ισχυριζόμενη σε δήλωση την Τετάρτη ότι το εμπόριο είχε συσταθεί τον Αύγουστο ως « μέρος του προσωπικού οικονομικού προγραμματισμού του Δρ. Μπόρλα », σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σχέδιο που επιτρέπει στους « μεγάλους μετόχους και εμπιστευτικές εταιρείες εισηγμένων στο χρηματιστήριο να ανταλλάσσουν έναν προκαθορισμένο αριθμό μετοχών σε προκαθορισμένο χρόνο. "


Το απόθεμα πωλήθηκε στα 41,94 δολάρια ανά μετοχή, κοντά στο αποκορύφωμα της αξίας του τη Δευτέρα, καθαρίζοντας την Bourla κατά 5,6 εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής θα ανέβει στα 41,99 $, υποστηριζόμενη από την έκθεση της Δευτέρας ότι το εμβόλιο της Pfizer ήταν 90% αποτελεσματικό έναντι του μυθιστορήματος coronavirus, πριν υποχωρήσει - από το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη, ανέρχεται στα 38,50 $.


Ο Bourla δεν είναι ο μόνος εκτελεστής της Pfizer που εξαπολύει ύποπτα τις ειδήσεις για το εμβόλιο. Η εκτελεστική αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εταιρειών Sally Susman πραγματοποίησε έκπτωση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση 43.000 μετοχών της εταιρείας.


Ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η πώληση της Bourla ήταν προκαθορισμένη είναι πιθανό να τροφοδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας που η Pfizer περίμενε σκόπιμα μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για να κυκλοφορήσει τα θετικά νέα. Ο γιος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, έγραψε σαρκαστικά ότι ο χρόνος ήταν « πολύ καταπληκτικός » μετά την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της εταιρείας τη Δευτέρα, βάζοντας « τίποτα απαίσιο για το χρονοδιάγραμμα αυτού καθόλου; "


Με μια αρκετά μεγάλη μειοψηφία Αμερικανών να αποκλείει ανοιχτά τη λήψη εμβολίου συνδεδεμένου με την κυβέρνηση Trump, η Pfizer προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την ώθηση της διοίκησης για να αναπτύξει ένα πλάνο Covid-19, Operation Warp Speed. Ο επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων της Pfizer, Kathrin Jansen, ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι « δεν ήμασταν ποτέ μέρος του Warp Speed », αρνούμενος ότι η εταιρεία είχε λάβει χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ » ή από κανέναν. «Αλλά η εταιρεία έλαβε 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Ιούλιο, ένα αρκετά μεγάλο ποσό από οποιαδήποτε εκτίμηση και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα στελέχη της εταιρείας ξεχνούν.


Η Μπούρλα δεν θα ήταν ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος της Big Pharma που θα αντλήσει ευνοϊκές ειδήσεις σχετικά με ένα εμβόλιο που τερματίζει την πανδημία. Πολλά εκτελεστικά στελέχη της ανταγωνιστής Moderna έκαναν απόθεμα συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από μια ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές φάσης Ι του δικού τους εμβολίου κοραναϊού που έστειλαν τις τιμές των μετοχών με άνοδο 30% σε ένα υψηλό όλων των εποχών. Μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα αποτελέσματα διέλυσε μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού, αλλά όχι πριν ο CFO Lorence Kim και ο επικεφαλής ιατρικός υπάλληλος Tal Zaks εξαργύρωσαν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel και ο πρόεδρος Stephen Hoge έχουν επίσης ξεφορτώσει μεγάλες ποσότητες μετοχών, με αποτέλεσμα ορισμένες να ζητήσουν έρευνα για εμπιστευτικές πληροφορίες. Η Moderna, επίσης, υπερασπίστηκε τα στελέχη της ισχυριζόμενη ότι οι πωλήσεις μετοχών είχαν ρυθμιστεί εκ των προτέρων.


Ένας τέτοιος ανιχνευτής θα μπορούσε να επιστρέψει για να δαγκώσει τον επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, πρώην επικεφαλής εμβολίου GlaxoSmithKline, Moncef Slaoui. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Moderna, ο Slaoui αναγκάστηκε να εκφορτώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στο απόθεμα της εταιρείας τον Μάιο μετά από μια κατακραυγή για την φαινομενική σύγκρουση συμφερόντων του ότι επιβλέπει έναν « αγώνα εμβολίων » με ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που οδηγούσε σε έναν ανταγωνιστή.


Πολλές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer πριν από την αναμενόμενη προσπάθειά της να ζητήσει έγκριση από το FDA. Η εταιρεία δεν δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες ή την ασφάλεια γενικά και πράγματι δεν έχει κυκλοφορήσει πολλές πληροφορίες πέρα ​​από τον ισχυρισμό της ότι υπήρχαν λιγότερα συμπτωματικά κρούσματα Covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές που έλαβαν το εμβόλιο από ό, τι σε εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο Μπούρλα υποσχέθηκε ότι τα δεδομένα θα κυκλοφορήσουν « τις επόμενες εβδομάδες ».


Εν τω μεταξύ, το 49% των Αμερικανών δήλωσαν ότι πιθανότατα ή σίγουρα δεν θα πάρουν το εμβόλιο λόγω ανησυχιών για πολιτικοποίηση ή διάθεσή του χωρίς επαρκείς δοκιμές ασφάλειας. Εάν εγκριθεί, το τρύπημα της Pfizer θα ήταν το πρώτο εμβόλιο mRNA που έπληξε ποτέ την αγορά - ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη δημοφιλή διστακτικότητα.


RTcom


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ