Μήνας Οκτώβριος - Πυανεψιών

 

Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, η Τρυγομηνάς (νησιώτικα Αιγαίου και ποντιακά) είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο  και έχει 31 ημέρες. Ηταν ο τέταρτος μήνας Πυανεψιών, σύμφωνα με το Αττικό Ημερολόγιο .  Ονομάστηκε Πυανεψιών  από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, εορτή προς τιμήν του Απόλλωνα .


Επειδή το πιο σημαντικό δώρο του Οκτωβρίου στους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές  του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και μήνας της σποράς , εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός». 


O Οκτώβριος αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. 


Ο μήνας, αρχίζει με την εορτή  του πολιούχου των Αθηνών , του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη  στις 3 του μήνα.


Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου , στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αι-Δημητριάτης» ή «Αι-Δημήτρης».


O Άγιος Δημήτριος σε μωσαϊκό μοναστηριού του Κιέβου, το οποίο βρίσκεται τώρα σε μουσείο της Μόσχας


Τον ίδιο αυτό μήνα γιορτάζεται και η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά , στις 18 Οκτωβρίου, ο οποίος εκτός του τρίτου Ευαγγελίου  συνέγραψε επίσης και τις Πράξεις των Αποστόλων .

Ο Οκτώβριος συνδέεται επίσης στενά και με τρία σημαντικά ορόσημα της πρόσφατης ιστορίας  μας. Όπως μας περιγράφει η Μαρίνα Πετράκη:

 «Η νικηφόρα είσοδος στη Θεσσαλονίκη  στις 26 Οκτωβρίου 1912 μεταμόρφωσε την αμελητέα Ελλάδα  σε υπολογίσιμη δύναμη. 


 Η απόρριψη του φασιστικού  τελεσίγραφου στις 28 Οκτωβρίου 1940  συμπύκνωσε σε μια λέξη την ομοψυχία και αγωνιστικότητα που στήριξαν, πέρα από κάθε ελπίδα και απελπισία, τον αγώνα στα βουνά της Αλβανίας , στις πόλεις και την ύπαιθρο της κατεχόμενης Ελλάδας. 

Η απελευθέρωση της Αθήνας  στις 12 Οκτωβρίου 1944 πυκνώνει συμβολικά το πέρασμα από τον εφιάλτη του εξανδραποδισμού στις προσδοκίες, και τις διαψεύσεις, του μεταπολεμικού κόσμου μας».



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ