COVID19 - ΟΤΑΝ Η ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ


Ισως δεν το φαντάζεστε... Ομως οι μάσκες μπορεί να κάνουν τα μάτια σας να στεγνώσουν. Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε.


Η «ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα» είναι ένα αναδυόμενο φαινόμενο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν πρέπει να είναι λόγος να σταματήσετε να φοράτε τα καλύμματα προσώπου.

Όταν ο ηλικιωμένος άνδρας ήρθε να δει τον οφθαλμίατρο με έδρα το Οχάιο Darrell White στις αρχές Μαΐου του διαμαρτύρεται για αίσθηση καψίματος στα μάτια του και περιστασιακή θολή όραση. Ο White γνώριζε ακριβώς τι αντιμετώπιζε: μια άλλη περίπτωση συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Αυτό που δεν είχε νόημα, ωστόσο, ήταν ότι ο White, ένας εμπειρογνώμονας της ξηροφθαλμίας, φροντίζει τον άνδρα για 20 χρόνια και ποτέ πριν ο ασθενής του δεν είχε δείξει συμπτώματα της  κατάστασης.

Στη συνέχεια, καθώς ο White κοίταξε τον άντρα, ο οποίος φορούσε μάσκα προσώπου, ένα γνωστό αξεσουάρ της πανδημικής εποχής, κατάλαβε τι συμβαίνει...

«Με κάθε αναπνοή, τα γυαλιά του είχαν ομίχλη και ομίχλη, ομίχλη και ομίχλη», είπε ο White. «Αυτή ήταν η στιγμή για εμένα».

Το θέαμα των γυαλιών στον ατμό σε συνδυασμό με την ξαφνική έναρξη της ξηρότητας των ματιών είναι και τα δύο σημάδια αυτού που ο White αποκαλεί «ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα» ή  ένα "κατασκευασμένο" αναδυόμενο φαινόμενο εν μέσω της νέας πανδημίας κοροναϊού που οι ειδικοί των ματιών προτρέπουν τώρα το κοινό να προσέχει.


"Ο πραγματικός λόγος για να το επισημάνουμε στους ανθρώπους είναι να πούμε," Γεια, αν το παρατηρήσεις αυτό, γι 'αυτό συμβαίνει και ας σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε το στεγνό σας μάτι ενώ συνεχίζετε να φοράτε τη μάσκα σας ", δήλωσε ο Lyndon Jones, διευθυντής του Κέντρου Οφθαλμικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Βατερλώ στον Καναδά. «Θα μισούσαμε οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μην φορούν τις μάσκες τους.»


  • Πότε, γιατί και πώς να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς


Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, θολή όραση και ερυθρότητα, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Μεταξύ 20 και 25 τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως αναφέρουν ξηροφθαλμία κάποια στιγμή στη ζωή τους και το πρόβλημα είναι πιο πιθανό καθώς γερνάμε, είπε ο Τζόουνς.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι πάροχοι φροντίδας ματιών ανέφεραν αύξηση σε ασθενείς - τόσο που φορούν γυαλιά όσο και εκείνοι που δεν το κάνουν - αναρωτιούνται γιατί τα μάτια τους αισθάνονται πιο ξηρά από το συνηθισμένο, ειδικά όταν φορούν μάσκες.

Η ξηρότητα των ματιών που σχετίζεται με την κάλυψη προσώπου, η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο τουλάχιστον μιας δημοσιευμένης εφημερίδας τους τελευταίους μήνες, πιθανώς προκαλείται από τον αέρα που εκδιώκεται από την αναπνοή που βγαίνει από την κορυφή της μάσκας και ρέει πάνω από την επιφάνεια των ματιών σας, σύμφωνα με τους ειδικούς των ματιών που μιλήσαμε . 

Ο κινούμενος αέρας στεγνώνει το δακρυϊκό φιλμ, ένα λεπτό στρώμα υγρού που καλύπτει την επιφάνεια του ματιού και επιταχύνει την εξάτμιση. Είναι επίσης πιθανό, είπε ο White, ότι η μάσκα μπορεί να επιδεινώνει τους αδένες ελαίου κοντά στο μάτι και να προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάτμιση ταχύτερων δακρύων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πιθανή σύνδεση μεταξύ της φθοράς της μάσκας και της φλεγμονής του αδένα του λαδιού «δεν είναι πολύ καλά κατανοητή», οδηγώντας τους ειδικούς να επισημαίνουν τη ροή του αέρα ως πιο πιθανή αιτία.

Ο White χαρακτήρισε την ξηροφθαλμία που σχετίζεται με τη μάσκα ως «επιταχυντικό» για τα συμπτώματα, ιδιαίτερα σε άτομα που είτε έχουν ήδη την πάθηση είτε έχουν περισσότερες πιθανότητες να το αναπτύξουν. Μια τέτοια ομάδα σε κίνδυνο θα ήταν οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο κοιτάζοντας τις οθόνες, είπε ο White - για παράδειγμα, εκείνοι από εμάς που τώρα εργαζόμαστε από το σπίτι για μήνες.

Το να φοράτε μάσκα μπορεί να ερεθίσει το πρόσωπό σας ή να το ξεσπάσει. Να τι πρέπει να κάνετε για το "maskne".

«Τόσοι πολλοί από εμάς παρευρισκόμαστε σήμερα σε συναντήσεις , δήλωσε ο Τόμας Στάινεμαν, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. "Αν όχι, εργαζόμαστε σε έργα που απαιτούν τον έντονο έλεγχο μας κοιτάζοντας μια οθόνη."

Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις οθόνες, ανοιγοκλείνουν λιγότερο ή αποτυγχάνουν να ανοιγοκλείνουν εντελώς, με αποτέλεσμα ξηρά ή ερεθισμένα μάτια.

«Προσθέτετε λίγο επαγγελματικό κίνδυνο στον υπολογιστή και μια μάσκα πάνω από αυτό όταν δεν βρίσκεστε στον υπολογιστή και, ναι, τα μάτια σας μάλλον αισθάνονται αρκετά τραχιά», είπε ο Steinemann.

  • Αλλά αυτό το άβολο συναίσθημα μπορεί εύκολα να αποφευχθεί, λένε οι ειδικοί. Τι προτείνουν:


Βρείτε μια μάσκα που ταιριάζει σωστά: Ένα κακώς καλυμμένο ή κακώς καλυμμένο πρόσωπο θα αυξήσει τις πιθανότητες εκπνοής αέρα από την κορυφή της μάσκας, λέει ο Surendra Basti, καθηγητής οφθαλμολογίας στη Σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Στην ιδανική περίπτωση, μια μάσκα θα πρέπει να έχει μια μεταλλική λωρίδα στην κορυφή ενσωματωμένη στη μάσκα, ώστε να μπορείτε να την πιέσετε και να πάρει το περίγραμμα της μύτης και των ζυγωματικών σας», λέει ο Basti. Με αυτόν τον τρόπο, το πάνω άκρο της μάσκας κάθεται στο πρόσωπο και εμποδίζει αποτελεσματικότερα τη ροή του αέρα, λέει.

Προληπτικά φροντίζετε τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας: Συχνά καταλήγουμε να αγνοούμε την ταλαιπωρία ή τη θολή όραση έως ότου τα μάτια μας «ουρλιάζουν», λέει ο Steinemann.

Αντ 'αυτού, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς αισθάνονται τα μάτια σας και να δεσμευτείτε για τη θεραπεία των συμπτωμάτων, λέει.

Ένας κοινός τρόπος για την ανακούφιση της ξηρότητας είναι μια απλή μέθοδος που ο Steinemann αποκαλεί «20-20-20».

«Κάθε 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα, μόλις 20 δευτερόλεπτα, κάντε ένα διάλειμμα και κοιτάξτε 20 μέτρα μακριά από τον υπολογιστή», λέει.

Για ξηρότητα που σχετίζεται με τη μάσκα, ο Steinemann λέει ότι η σύντομη απογείωση του καλύμματος είναι μια άλλη επιλογή, αρκεί να είστε μόνοι ή διαφορετικά είναι ασφαλές να το κάνετε.

Οι  τεχνητές σταγόνες είναι επίσης αποτελεσματικές, λέει ο Basti. Οι οφθαλμικές σταγόνες χωρίς συντηρητικά, που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια, είναι προτιμότερες, λέει.

Αυτές οι σταγόνες δεν πρέπει να συγχέονται με τα ανακουφιστικά ερυθρότητας, τα οποία οι ειδικοί των οφθαλμών δεν συνιστούν, λέει ο Steinemann.

«Όταν το βάζεις στο μάτι, τα αγγεία θα συρρικνωθούν, αλλά τότε το φαρμακολογικό αποτέλεσμα εξασθενεί», λέει, με αποτέλεσμα ένα φαινόμενο ανάκαμψης που μπορεί να προκαλέσει «πραγματικά διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στο λευκό του ματιού».

Καταπολεμήστε την επιθυμία να τρίψετε τα μάτια σας: Ενώ το μυθιστόρημα κοροναϊού έχει κάνει το πρόσωπο να αγγίζει ένα καθολικό όχι, οι γιατροί ματιών αποθαρρύνουν από καιρό τους ανθρώπους να αγγίζουν τα μάτια τους.

«Ο πειρασμός είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να τα τρίψεις, και το 99,9 τοις εκατό του χρόνου που αποδεικνύεται ότι είναι μια εξαιρετικά κακή ιδέα», λέει ο White.

Το τρίψιμο των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως μικρο-εκδορές στον κερατοειδή και φλεγμονή που μπορεί να κάνουν τα μάτια σας πιο πρησμένα, λέει.

«Ας ελπίσουμε ότι, η πιθανότητα να παίρνουμε covid θα κάνει τους ανθρώπους να κάνουν όλα τα σωστά πράγματα χωρίς να αγγίξουν τα μάτια τους», λέει. "Το να μην αγγίζεις τα μάτια σου είναι καλή πολιτική κάθε μέρα της εβδομάδας, κάθε εβδομάδα του έτους, κάθε χρόνο."

Να σταματήσω να αγγίζω το πρόσωπό μου; Γιατί ο ευκολότερος τρόπος πρόληψης του κοροναϊού είναι τόσο δύσκολος.

Συνεχίστε να φοράτε τη μάσκα σας: Η ξηρότητα των ματιών, ενώ ενοχλεί, δεν πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την πλειονότητα των ανθρώπων, λέει ο Jones. Επομένως, μην σταματήσετε να φοράτε τη μάσκα σας από ανησυχία ότι μπορεί να κάνει τα μάτια σας να αισθάνονται στεγνά, λέει.

"Δεν θα ήθελα να σκεφτούν οι άνθρωποι," Ω. Θεέ μου, δεν μπορώ να φορέσω τη μάσκα μου γιατί πρόκειται να δημιουργήσει αυτήν την τρομερή κατάσταση », λέει. "Αυτό το ξεπερνάει αναλογικά."

Τα οφέλη της μάσκας υπερτερούν επίσης της δυσφορίας των ματιών, λέει ο Basti.

«Η μάσκα εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα συμπτώματα των ματιών», λέει, σημειώνοντας ότι οι διάφοροι τρόποι για τη διαχείριση της ξηροφθαλμίας είναι καλύτεροι από το να πηγαίνουν χωρίς μάσκα.

«Τουλάχιστον δεν θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», λέει.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ