ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΨΥΧΩΣΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Εάν είστε μία από τις ολοένα και περισσότερες γυναίκες που χρησιμοποιούν ναρκωτικά ενώ είναι έγκυες, σκεφτείτε δύο φορές: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να αυξήσει τις ψυχωτικές συμπεριφορές στα παιδιά.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο JAMA Psychiatry, ανέλυσε δεδομένα για 11.489 παιδιά που παρακολουθήθηκαν ως μέρος της μελέτης Εφηβικής Γνωσιακής Ανάπτυξης (ABCD), η οποία αναφέρει ότι είναι η «μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. " Τα γνωστικά και τα πρότυπα συμπεριφοράς των παιδιών αξιολογήθηκαν στη μέση παιδική ηλικία, περίπου 9 ετών.

Από αυτά τα παιδιά, τα 655 εκτέθηκαν σε κάνναβη ενώ ήταν στη μήτρα, σύμφωνα με δηλώσεις των μητέρων. Σε σύγκριση με τα 10.834 παιδιά χωρίς έκθεση, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ψυχωσικές συμπεριφορές και περισσότερη προσοχή, κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου, καθώς και ασθενέστερες γνωστικές ικανότητες.

Εάν η γυναίκα συνέχισε να χρησιμοποιεί αφού ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος, τα αρνητικά αποτελέσματα ήταν πιο έντονα, η μελέτη διαπίστωσε και παρέμεινε μετά την προσαρμογή για συγχέοντας μεταβλητές.

"Η χρήση κάνναβης παρά τη γνώση της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιπροσωπεύει προϋπάρχουσα και πιο σοβαρή μορφή χρήσης κάνναβης", έγραψαν οι συγγραφείς.

Ένα αυξανόμενο πρόβλημα

Η χρήση μαριχουάνας από έγκυες γυναίκες έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ανάλυση του 2019 για περισσότερες από 450.000 έγκυες Αμερικανίδες γυναίκες ηλικίας 12 έως 44 ετών από το Εθνικό Ινστιτούτο κατάχρησης ναρκωτικών διαπίστωσε ότι η χρήση κάνναβης υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2002 και 2017.

Η συντριπτική πλειοψηφία της χρήσης μαριχουάνας ήταν κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη μελέτη και ήταν κατά κύριο λόγο ψυχαγωγική παρά ιατρική.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο μπορεί να είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους χρόνους για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός εμβρύου, όταν είναι πιο ευαίσθητο σε βλάβες. Όχι μόνο το THC - η ένωση της μαριχουάνας που σας ανεβάζει - εισέρχεται στον εγκέφαλο του εμβρύου από την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας, αλλά μόλις φτάσει εκεί μπορεί να επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του μωρού.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, προβλήματα προσοχής και άλλα γνωστικά και συμπεριφορικά ζητήματα στα παιδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.


  • Η σύνδεση με τον αυτισμό. 

Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό.

Κάθε γυναίκα που χρησιμοποιεί μαριχουάνα και ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος πρέπει να συζητήσει αμέσως τη χρήση της με τους γιατρούς της, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, πολλές νέες γυναίκες δεν είναι ειλικρινείς, σύμφωνα με μελέτες. Μια μελέτη για γυναίκες ηλικίας 24 ετών και νεότερες, διαπίστωσε ότι είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εξετάσουν θετικά τη χρήση μαριχουάνας από ό, τι δήλωσαν στις αυτοαναφορές.

Προειδοποίηση από τον Γενικό Χειρουργό

Πέρυσι, ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για την αυξημένη χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο Αμερικανός χειρουργός Jerome Adams εξέδωσε δήλωση που συμβουλεύει την καταπολέμηση της χρήσης κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

"Οι πρόσφατες αυξήσεις στην πρόσβαση στη μαριχουάνα και στην ισχύ της, μαζί με τις εσφαλμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια της μαριχουάνας θέτουν σε κίνδυνο τον πιο πολύτιμο πόρο μας, τη νεολαία του έθνους μας", έγραψε.

Οι κακές συνέπειες μπορούν να συνεχιστούν μετά τη γέννηση με συνεχιζόμενη χρήση μαριχουάνας, λέει ο σύμβουλος του γενικού χειρουργού.

"Το THC βρέθηκε στο μητρικό γάλα για έως και έξι ημέρες μετά την τελευταία καταγεγραμμένη χρήση", αναφέρει η συμβουλευτική. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογέννητου και να οδηγήσει σε υπερκινητικότητα, κακή γνωστική λειτουργία και άλλες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

"Επιπλέον, ο καπνός μαριχουάνας περιέχει πολλά από τα ίδια επιβλαβή συστατικά με τον καπνό της κάναβης . Κανείς δεν πρέπει να καπνίζει μαριχουάνα ή καπνό γύρω από ένα μωρό."


CNN


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ