ΤΑΥΛΑΝΔΗ - 100 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ COVID-19 - ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Η Ταϊλάνδη καταγράφει 100 ημέρες χωρίς τοπικές περιπτώσεις κοροναϊού. Ισχυρές πιέσεις για να ανοίξει τα σύνορα για διεθνείς τουρίστες;



Η Ταϊλάνδη σύμφωνα με το CNN ανέφερε μηδενικά μεταδιδόμενα κρούσματα Covid-19 για 100 ημέρες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό που έχει επιτύχει μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η ταϊλανδέζικη κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από τις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά τα σύνορα προς τους διεθνείς τουρίστες, καθώς οι μήνες περιορισμών ταξιδιού έχουν καταστρέψει την οικονομία της που εξαρτάται από τον τουρισμό.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει καταγράψει τοπικές μολύνσεις από τα τέλη Μαΐου. Εξακολουθεί να εντοπίζει περιπτώσεις κορανοϊού σε αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες υπόκεινται σε υποχρεωτική περίοδο καραντίνας 14 ημερών. Οι ασθενείς παραμένουν σε καραντίνα μέχρι να αναρρώσουν.

Μέχρι στιγμής, η χώρα των 70 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει φορτίο μόλις 3.427, με 58 θανάτους. Περισσότερο από το 28% των αναφερόμενων λοιμώξεων είναι περιπτώσεις από το εξωτερικό, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα που ανίχνευσε τον κοροναϊό εκτός Κίνας, επιβεβαιώνοντας την πρώτη της υπόθεση στις 13 Ιανουαρίου - Κινέζος τουρίστας που είχε πετάξει στην Μπανγκόκ από το Γουχάν.
Οι άνθρωποι που φορούν μάσκες περπατούν κατά μήκος του Khao San Road, μιας δημοφιλούς περιοχής για τουρίστες στην Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη στις 6 Μαρτίου 2020. 

Η χώρα απέφυγε αρχικά να απαγορεύσει τους Κινέζους τουρίστες, αλλά στα τέλη Μαρτίου, όταν το φορτίο της αυξήθηκε κοντά στους 1.000, η ​​κυβέρνηση της Ταϊλάνδης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν κατοικούν.

Το κλείσιμο των συνόρων βοήθησε στην προστασία της χώρας, ενώ ο ιός μαίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έχει επίσης τεράστιο πλήγμα στον τουριστικό της τομέα, ο οποίος σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα συνήθως συμβάλλει σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης.

Τον Ιούνιο, το Τουριστικό Συμβούλιο της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι αναμένεται να δει περίπου 8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες φέτος, μια πτώση 80% από τον αριθμό ρεκόρ του περασμένου έτους στα 39,8 εκατομμύρια.
Η οικονομία της Ταϊλάνδης συρρικνώθηκε 12,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η χειρότερη σε 22 χρόνια από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση το 1998.

"Ελπίζουμε ότι θα βρούμε τρόπους για να επιστρέψουμε τους τουρίστες στο μέλλον. Η επαναφορά των τουριστών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Ταϊλάνδης στο υπόλοιπο μέρος αυτού του έτους και του επόμενου έτους", δήλωσε ο Don Nakornthab, Ανώτερος Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής και Πολιτικής στην Τράπεζα της Ταϊλάνδης.
"Αλλά πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά, γιατί εάν συμβεί το δεύτερο κύμα, ειδικά ως αποτέλεσμα του ανοίγματος για τους τουρίστες, θα θέσει ξανά την Ταϊλάνδη σε προβλήματα", είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Πρόγραμμα "Ασφαλές και σφραγισμένο"

Ο υπουργός Τουρισμού της Ταϊλάνδης Phiphat Ratchakitprakarn δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η χώρα στοχεύει να επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να εισέλθουν στη χώρα μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται "Safe and Sealed".

"Ζήτησα από τον πρωθυπουργό έγκριση να ορίσει την 1η Οκτωβρίου ως ημερομηνία που θα επιτρέψει στους (εισερχόμενους) τουρίστες να εισέλθουν", είπε. "Ζήτησα επίσης να χρησιμοποιήσω το Πουκέτ ως πιλοτικό μοντέλο ... και έχω λάβει έγκριση από το Κέντρο Διοίκησης Οικονομικής Κατάστασης".
Εάν είναι επιτυχές, το έργο θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους προορισμούς.

Στην αρχή, οι τουρίστες θα επιτρέπεται να πετούν στο Πουκέτ - το μεγαλύτερο νησί της Ταϊλάνδης - και θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σε ένα καθορισμένο θέρετρο για 14 ημέρες.

Ο Phiphat ανέφερε τη δημοφιλή παραλία Patong ως παράδειγμα μιας περιοχής όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ειδικές ζώνες ενός χιλιομέτρου που αποτελούνται από τρία έως τέσσερα, θέρετρα όπου θα επιτρέπεται στους τουρίστες που βρίσκονται σε καραντίνα να περνούν χρόνο στην παραλία - αρκεί να παραμένουν στην καθορισμένη περιοχή τους.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δοκιμαστούν για το Covid-19 στην αρχή και στο τέλος της περιόδου καραντίνας. Στη συνέχεια, θα είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στο νησί.

Ωστόσο, ο υπουργός λέει ότι οι τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν πέρα ​​από το Πουκέτ θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για επιπλέον επτά ημέρες και θα έχουν ένα τρίτο τεστ Covid-19 στο τέλος αυτής της περιόδου καραντίνας 21 ημερών.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου που εργάζεται σε αυτές τις καθορισμένες ζώνες δεν θα επιτρέπεται να φύγει χωρίς πρώτα να μπει σε καραντίνα και θα δοκιμάζεται τακτικά για το Covid-19, καθώς και για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ο Yuthasak Supasorn, κυβερνήτης της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης, δήλωσε στο CNN Travel τον περασμένο μήνα ότι το σχέδιο είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δημόσιας ακρόασης για να λάβουν έγκριση από τους κατοίκους της περιοχής - η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου .

Όσο πλησιάζει ο Οκτώβριος, ωστόσο, ο Yuthasak είπε την Πέμπτη ότι το Πουκέτ ενδέχεται να μην μπορεί να δεχτεί τουρίστες την 1η Οκτωβρίου όπως είχε προγραμματιστεί.
"Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός μόλις είπε ότι πρέπει να κάνουμε προετοιμασίες", είπε.

Ο Vichit Prakobgosol, πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Ταξιδιωτικών Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι τα περισσότερα μέλη του συλλόγου υποστηρίζουν σθεναρά το πρόγραμμα και ελπίζουν να δουν τουρίστες να επιστρέφουν στην Ταϊλάνδη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
"Αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως, (διαφορετικά) η Ταϊλάνδη θα έχει πραγματικά βαθύ πρόβλημα. Θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που θα χάσουν τη δουλειά τους", είπε.

Εξισορρόπηση κινδύνων

Ενώ οι τομείς τουρισμού και φιλοξενίας επιθυμούν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, πολλοί κάτοικοι της Ταϊλάνδης εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πιθανό κίνδυνο για την υγεία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Εθνικό Ινστιτούτο Διοίκησης Ανάπτυξης τον Ιούλιο, πάνω από το 55% των 1.251 ατόμων που ερωτήθηκαν σε ολόκληρη την Ταϊλάνδη ήταν κατά ενός προτεινόμενου προγράμματος «ιατρικής και ευεξίας», το οποίο θα άνοιγε τη χώρα σε αλλοδαπούς που θα έλεγαν αρνητικό για το Covid-19 για ιατρική περίθαλψη.
Οι Ταϊλανδοί δεν χρειάζεται να αναζητήσουν ένα προσεκτικό παράδειγμα για το πόσο εύκολα μπορεί να εμφανιστεί ξανά ο ιός σε χώρες όπου φαίνεται ότι έχει εξαλειφθεί.

Το Βιετνάμ θα εκκενώσει 80.000 τουρίστες από το Ντα Νανγκ μετά τη σύναψη τριών κατοίκων Covid-19
Το Βιετνάμ, ένα άλλο τουριστικό σημείο στη Νοτιοανατολική Ασία, είχε επίσης μια σειρά 100 ημερών χωρίς τοπικές μεταδιδόμενες λοιμώξεις - και ένα περήφανο ρεκόρ μηδενικών θανάτων από κοροναϊούς. Αλλά αυτό έληξε στα τέλη Ιουλίου, όταν εμφανίστηκε ένα νέο ξέσπασμα στη δημοφιλή παραθεριστική πόλη Danang. Έκτοτε, το Βιετνάμ κατέγραψε 34 θανάτους από κοροναϊούς.

Πιο μακριά στον Ειρηνικό, η Νέα Ζηλανδία έφυγε χωρίς τοπικά κρούσματα για 102 ημέρες, πριν από ένα νέο ξέσπασμα τον περασμένο μήνα, η πολυπληθέστερη πόλη της στο Ώκλαντ υπό κλειδώματα.

Τον Ιούνιο, η Ταϊλάνδη πρότεινε την ιδέα μιας «φούσκας ταξιδιού» με επιλεγμένες χώρες όπου οι αριθμοί μόλυνσης διατηρήθηκαν χαμηλοί. Το σχέδιο θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να μετακινούνται μεταξύ αυτών των προορισμών χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από καραντίνα.
Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε αφού νέα κύματα μολύνσεων έπληξαν πολλούς πιθανούς προορισμούς υπό εξέταση από την Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ.
Ο Yuthasak είπε στο CNN την Πέμπτη ότι το σχέδιο δεν έχει αναβιώσει. "Δεν εξετάζουμε αυτήν την επιλογή προς το παρόν", είπε.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ