ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ NAVTEX ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ - ΑΝΤΙ NAVTEX ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα με την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού να εκδίδει NAVTEX με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις με πυρά.

Σύμφωνα με την NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή, ενώ η παράνοιμη Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου έχει ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σε απάντηση και λίγη ώρα αργότερα, οι Τούρκοι απάντησαν στην Ελλάδα με antinavtex, με την οποία κρίνουν ως… παράνομη την ελληνική.

Ταυτόχρονα εξελίσσεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα με Βερολίνο και Παρίσι, ενώ η Γερμανίδα καγγελάριος Αγγελα Μέρκελ, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και τον Κυρ. Μητσοτάκη με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης προκειμένου οι δύο χώρες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... 

Η παρέμβαση Μέρκελ για ευρωπαικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, φαίνεται να ήταν πιθανότατα και ο λόγος που το Oruc Reis παραμένει ακόμα αγκυροβολημένο στην Αττάλεια με ταυτόχρονη αμοιβαία αποχώρηση και κάποιων πολεμικών πλοίων από την περιοχή. 

Σημαντικό επίσης ρόλο στην παρέμβαση Μέρκελ στον Ερντογάν, φαίνεται να επαιξε και η ενόχλησή της απο το γεγονός ότι όλοι πλέον στην Ευρώπη  τη «δείχνουν» ως την Ευρωπαία ηγέτιδα που τον στηρίζει, παρότι εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με εκθέτεις» λένε και στοιχηµατίζουν κάποιοι ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ.   
Η καγγελάριος, έκανε επίσης σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση φαίνεται ότι  κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο αφού η µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας

Είναι εμφανές,  πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο». 

Τι θα μπορούσε όμως να περιλαμβάνει ένας διαπραγματευτικός διάλογος με την Τουρκία και την κατεξοχήν σύμμαχό της τη Γερμανία ?...







Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ