ΤΟ MASJID AL-AQSA ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Το Masjid al-Aqsa, στην Ιερουσαλήμ, είναι ο επόμενος στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την Αγία Σοφία


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να απελευθερώσει το Τζαμί Αλ Άκσα μετά την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί την Παρασκευή (10/7).

Η τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας που τέθηκε σε ισχύ από το 1934. Προηγουμένως, η Αγία Σοφία ήταν τζαμί το 1453 μ.Χ. από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Αλ Φατίχ.

Παρόλο που η κατάσταση έχει αλλάξει σε τζαμί, ο ιστότοπος της Αγίας Σοφίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτός σε όλες τις ομάδες, αυτός ο ιστότοπος θα λειτουργήσει επίσημα ως τζαμί την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020




  • Απελευθέρωση του Masjid al-Aqsa 


Στην κρατική του ομιλία, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η αναβίωση της Αγίας Σοφίας» ήταν ένδειξη για το επόμενο βήμα απελευθέρωσης του τζαμιού al-Aqsa και οι Μουσουλμάνοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την κάμψη του.

"Η αναβίωση της Αγίας Σοφίας είναι η βούληση Μουσουλμάνων από όλο τον κόσμο να βγουν από μια περίοδο κενότητας. Η αναβίωση της Αγίας Σοφίας είναι μια φωτιά ελπίδας όχι μόνο για τους μουσουλμάνους αλλά και για όλες τις καταπιεσμένες κοινωνίες, θύματα πολέμου και αποικιοκρατίας. " λέει ο Ερντογάν

"Η αναβίωση της Αγίας Σοφίας είναι η νέα μας έκκληση ως τουρκικό και μουσουλμανικό έθνος σε όλη την ανθρωπότητα", τόνισε .

Όπως όλα τα άλλα τζαμιά, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή σε Τούρκους πολίτες, αλλοδαπούς μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους με το νέο της καθεστώς ως τζαμί με πολύ πιο ειλικρινές τρόπο.

"Ελπίζω όλοι να σεβαστούν την απόφαση που έλαβε το ανώτατο δικαστήριο και το εκτελεστικό όργανο της Τουρκίας σχετικά με την Αγία Σοφία", εξήγησε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η συζήτηση σχετικά με την απόφαση για τον ιστορικό χώρο ήταν θέμα της τουρκικής κυριαρχίας.

Η Τουρκία σέβεται όλες τις απόψεις σχετικά με το νέο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, δήλωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε στάση ή αντίδραση που παρεμβαίνει θα θεωρείται «παρενόχληση» έναντι της «ανεξαρτησίας» της Τουρκίας.

"Υπογραμμίζω ότι θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία ως τζαμί διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά με την ανθρωπότητα", τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι επόμενοι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα μπορούσαν να επισκεφθούν χωρίς να πληρώσουν ούτε δεκάρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι ζούσαν ειρηνικά στην Κωνσταντινούπολη από την κατάκτηση της πόλης της Κωνσταντινούπολης και ότι οι Τούρκοι σέβονται άλλους μη μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, αλλά από την άλλη πλευρά πολλά οθωμανικά λείψανα στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια εξαλείφθηκαν σταδιακά.

Νωρίτερα, ένα τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε το υπουργικό διάταγμα του 1934, το οποίο μετέτρεψε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, και αυτή η απόφαση άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή του τόπου ως τζαμί μετά από 85 χρόνια παύσης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι ένα οικοδομικό πιστοποιητικό που ανήκει σε ίδρυμα που ιδρύθηκε από τον Σουλτάνο Μωάμεθ αλ-Φατίχ δεν μπορούσε να μετατραπεί νομίμως σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία, ένα απαράμιλλο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, υπέστη επανειλημμένη αποκατάσταση κατά την Οθωμανική εποχή, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πύργων από τον διάσημο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν για την πρόσκληση στην προσευχή.

Υπό την κοσμική Τουρκική Δημοκρατία κατά τη διάρκεια του Μουσταφά Κεμάλ Αταρούκ, το κτίριο μετατράπηκε σε μουσείο το 1935.

Τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι ηγέτες ζήτησαν ανανέωση του τζαμιού και επέτρεψαν στους κατοίκους να λατρεύουν εκεί σε ειδικές περιστάσεις.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέδεσε την απόφαση για την αναβίωση του Ισλάμ από τη Μπουχάρα στο Ουζμπεκιστάν και την Ανδαλουσία στην Ισπανία. Αυτή η ορολογία, που συνδέει το Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ με την Αγία Σοφία και την Ισπανία. Στην τουρκική μετάφραση η ίδια αναφορά στα ισπανικά δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται όπως στα αραβικά.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει προσευχή την Παρασκευή στην Αγία Σοφία στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Η Αγία Σοφία (Ayasofya στα τουρκικά) χτίστηκε αρχικά ως βασιλική για την Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία. Ωστόσο, η λειτουργία του έχει αλλάξει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, σύμφωνα με τη σελίδα Historycom.

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ανέθεσε την κατασκευή της πρώτης Αγίας Σοφίας το 360 μ.Χ. Κατά την κατασκευή της πρώτης εκκλησίας, η Κωνσταντινούπολη ήταν γνωστή ως Κωνσταντινούπολη, πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Κωνσταντίνου, τον Κωνσταντίνο Α, τον πρώτο κυβερνήτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία (Οθωμανική), με επικεφαλής τον Σουλτάνο Μεχμέτ Β '(Μωάμεθ Αλ Φατίχ), κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453. Η οθωμανική κυβέρνηση άλλαξε το όνομα της πόλης από Κωνσταντινούπολης σε Istanbul  που σημαίνει "εις την Πόλιν" 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ