IBRAHIM KALIN - "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ"


«Η Αγία Σοφία θα ανήκει πάντα στην παγκόσμια κληρονομιά»  Ακόμα κι αν η Αγία Σοφία ξανανοίξει για προσευχή, δεν θα σταματήσει να είναι πολύτιμος λίθος παγκόσμιας κληρονομιάς: εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν



Η επανέναρξη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για προσευχές δεν θα της στερήσει την ταυτότητά της, καθώς θα ανήκει πάντοτε στην ιστορική κληρονομιά του κόσμου, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, στο πρακτορείο Anadolu σε αποκλειστική συνέντευξη.

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στην προσευχή, καθώς οι Τούρκοι ηγέτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνουν, δεν θα εμποδίσει τους ανθρώπους να την επισκεφθούν, είπε.

Η Τουρκία θα διατηρήσει ακόμα τις χριστιανικές εικόνες εκεί, όπως οι πρόγονοί μας διατήρησαν όλες τις χριστιανικές αξίες, είπε ο Καλίν.


  • Ανοίγοντας ξανά την Αγία Σοφία για λατρεία


«Όλα τα μεγάλα τζαμιά μας, όπως το Μπλε Τζαμί, τα τζαμιά Fatih και Suleymaniye, είναι ανοιχτά τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους προσκυνητές», είπε ο Kalin.

Ανέφερε επίσης τα παραδείγματα του εμβληματικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και της Βασιλικής Sacre-Coeur, των παγκοσμίου φήμης εκκλησιών που είναι ανοιχτές τόσο στους τουρίστες όσο και στους λάτρεις.

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία δεν εμποδίζει τους τοπικούς ή ξένους τουρίστες να επισκέπτονται το χώρο», τόνισε ο Καλίν.

«Επομένως, δεν πρόκειται για απώλεια από την παγκόσμια κληρονομιά», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 400 εκκλησίες και συναγωγές είναι ενεργά ανοιχτές σε προσευχές στην Τουρκία, είπε. «Η μη μουσουλμανική κοινότητα αποτελεί μέρος της Τουρκίας εδώ και αιώνες και δεν υπάρχει καμία πίεση εναντίον των μειονοτήτων στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Ρωτήστε τους εκπροσώπους των χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων μας, θα σας πουν ότι δεν υπάρχει διάκριση στην Τουρκία εναντίον κανενός, είπε ο Kalin.

Ο Καλίν συνέχισε λέγοντας ότι η ιστορία της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε τον έκτο αιώνα ως εκκλησία, συνεχίστηκε ως τζαμί και στη συνέχεια ως μουσείο.

Τόνισε ότι η Αγία Σοφία είναι το μουσείο είναι το πιο μακρινό καθεστώς των τριών ταυτοτήτων του εικονικού κτηρίου.

Άνοιξε ως εκκλησία και μετά τη μετατροπή του σε τζαμί, αυτό έμεινε για περισσότερο από μισή χιλιετία, πρόσθεσε.

Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, λειτούργησε ως τζαμί μέχρι το 1934, είπε ο Kalin.

Επαινώντας τα τελευταία 15 χρόνια της Τουρκίας υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), ο Kalin είπε: «Έχουν ληφθεί μέτρα που συμβάλλουν στον θρησκευτικό πλουραλισμό, την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν γίνει ιστορικά βήματα». 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ