ΑΚΣΟΙ - "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ"


Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι κάθε αρμοδιότητα χρήσης της Αγίας Σοφίας είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές της υποθέσεις στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, απάντησε σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

«Αντιμετωπίζουμε με έκπληξη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την Αγία Σοφία.

Η κυβέρνηση μας έκανε βήματα που έχουν χαρακτήρα σιωπηλής επανάστασης στην κατεύθυνση της προστασίας της ελευθερίας θρησκείας και πίστης που τελούν υπό την εγγύηση του Συντάγματος και της νομοθεσίας μας, όλων ανεξαιρέτως των πολιτών μας.

Υπό αυτή την έννοια και στο πλαίσιο της παράδοσης ανοχής που προέρχεται από την κουλτούρα και την ιστορία μας, προστατεύουμε με τον πιο σχολαστικό τρόπο όλα αδιακρίτως τα πολιτιστικά αγαθά, περιλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας.

Με ευαισθησία κρατάμε ζωντανή την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από τη μέρα που την κατακτήσαμε και την θέσαμε στην κυριότητα της χώρας μας.

Με αυτήν την ευκαιρία θέλουμε να υπενθυμίσουμε ξανά μια πραγματικότητα την οποία αναγκαζόμαστε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά μας που βρίσκονται πάνω στα εδάφη μας είναι στην κυριότητα της Τουρκίας.

Κάθε αρμοδιότητα χρήσης της Αγίας Σοφίας είναι ένα θέμα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το ύφος “προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε”.»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ