Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ WIN-WIN ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Στη Λιβύη, η ένταση αυξάνεται καθώς ο στρατάρχης Khalifa Haftar συνεχίζει να απειλεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (GNA). 



Ως αντίθετη κίνηση την περασμένη Πέμπτη, το GNA του Πρωθυπουργού Fayez Sarraj ζήτησε από τις δυνάμεις του Haftar να αποσυρθούν από τις επαρχίες Sirte και Jufra ως προϋπόθεση για συνομιλίες.

Η Τουρκία βασικός παράγοντας 

Με τη βοήθεια της Άγκυρας, οι δυνάμεις του GNA έχουν αποκτήσει θέση και αντιστρέφουν μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τους άντρες του Haftar. 

Ο Haftar υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, καθώς και από τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Όχι μόνο αυτοί, αλλά και η Γαλλία υποστήριξαν τον πολέμαρχο. Είναι η διεθνής του υποστήριξη που τον κρατά ακόμα ως παίκτη στη Λιβύη. Ωστόσο, η δύναμή του μειώνεται με την Τουρκία να βοηθά συνεχώς το GNA που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο




Τώρα με τον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσσι να απειλεί να παρέμβει εάν ο Σάρραζ δεν αποχωρήσει από τις παράκτιες περιοχές, ο εμφύλιος πόλεμος φαίνεται να γίνεται ακόμη πιο έντονος.

Η Λιβύη αγωνίζεται με εμφύλιο πόλεμο από το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η νέα κυβέρνηση της χώρας ιδρύθηκε το 2015 βάσει συμφωνίας του ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη πολιτική διευθέτηση. Η στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Haftar έκανε τη χώρα να βιώσει αιματοχυσία και δεν υπάρχει ακόμη σταθερότητα και συμφωνία για επίλυση.

Ο Haftar φαίνεται να πανικοβάλλεται. 

Ο εκπρόσωπός του Ahmed al-Mismari ισχυρίστηκε ότι το GNA πρόκειται να πάρει τις πυραμίδες. Αυτή η παράλογη ιδέα δείχνει από τη μία την έγκρισή του για τη νίκη του GNA και από την άλλη μια απώλεια της ανωτερότητάς του έναντι του Sarraj.




Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρουσίας των υπερσύγχρονων αεροσκαφών Bayraktar της Τουρκίας που άλλαξαν την πορεία του πολέμου. Με τη βοήθεια της τουρκικής στρατιωτικής υποστήριξης, το GNA μπόρεσε να κινηθεί από το να είναι αμυντικό σε επιθετικό και να διεκδικεί έδαφος και βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως η αεροπορική βάση al-Watiya.

Διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του GNA και της Άγκυρας σχετικά με την πιθανή χρήση της βάσης al-Watiya, καθώς και της ναυτικής βάσης στη Misrata, η οποία θα ανοίξει για την Τουρκία για να δημιουργήσει ένα πιο μόνιμο στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Η στρατηγική της Τουρκίας στη Λιβύη έδωσε στη χώρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην εξερεύνηση ενέργειας στη Μεσόγειο. 
Έτσι, από τη μια πλευρά, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης βρίσκεται σε ισχυρότερη βάση τώρα και η χώρα πλησιάζει σε έναν πολιτικό διακανονισμό και από την άλλη, η Τουρκία κερδίζει θέση στα ύδατα της Μεσογείου με την απόφασή της να εμπλακεί στη Λιβύη.

Αυτό σίγουρα φαίνεται να είναι μια win-win στρατηγική.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ