ΤΟ DP WORLD ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΛΟΓΩ COVID19


Ο τεράστιος λιμένας DP World που εδρεύει στο Ντουμπάι «προετοιμάζεται για τα χειρότερα» τους επόμενους μήνες, καθώς ο κοροναϊός προκαλεί το βαρύτερο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ωστόσο, η εταιρεία που εκτελεί λιμενικές και logistics επιχειρήσεις σε 54 χώρες εξακολουθεί να είναι πεινασμένη για εξαγορές που δημιουργούν έσοδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Σουλτάνου Ahmed bin Sulayem στο AFP σε συνέντευξή του.

Ήδη μια από τις πιο κερδοφόρες οντότητες που συνδέονται με την κυβέρνηση στο Ντουμπάι, η DP World έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, από την P&O Ferries στη Βρετανία έως τους τερματικούς σταθμούς στη Χιλή.

Όμως, η κρίση του ιού κοροναϊού έχει καταπνίξει το παγκόσμιο εμπόριο, το 80% του οποίου μεταφέρεται δια θαλάσσης, αφήνοντας τις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού να παραλύσουν και να μειώσουν τις εισαγωγές και εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Μπιν Σουλέιμ είπε ότι η πανδημία έχει «μεγάλο φόρο» στο εμπόριο, επισκιάζοντας τα επακόλουθα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-2008 και αντλώντας ομοιότητες με την καταστροφή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε εκείνους τους σκοτεινούς καιρούς, η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε με την καταστροφή βιομηχανιών και υποδομών μεταφορών και καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πόλεις, είπε.

"Σήμερα, τα εργοστάσια είναι ανέπαφα, αλλά κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι δρόμοι είναι καθαροί και ασφαλείς, και κανείς δεν βγαίνει. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με όλα τα είδη φορτίου, αλλά κανείς δεν αγοράζει."

Οι προβλέψεις για ανάκαμψη σε σχήμα U ή V, με πτώση ακολουθούμενη από μια παραλαβή, ήταν πολύ αισιόδοξες, είπε ο Μπιν Σουλέιμ.

Αντ 'αυτού, προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε ένα σενάριο σχήματος L - μια πτώση ακολουθούμενη από μια πτώση - εκτός εάν έχουν ληφθεί μέτρα τόνωσης.

«Θα το κάνουμε»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε τον Απρίλιο ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να μειωθεί μεταξύ 13 και 32% το 2020, καθώς η πανδημία καταστρέφει την κανονική οικονομική δραστηριότητα.

Ο Bin Sulayem είπε ότι το εμπόριο που χειρίζεται η DP World μέσω των 82 λιμένων, τερματικών και κέντρων εφοδιαστικής παγκοσμίως, μειώθηκε μόνο κατά 4,0% το πρώτο τρίμηνο.

"Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι παραπλανητικό", είπε, σημειώνοντας ότι η κίνηση αντανακλούσε παραγγελίες που είχαν υποβληθεί πριν από την κρίση.

"Από τώρα και στο εξής έως τους επόμενους τέσσερις μήνες, αυτό είναι το βασικό ζήτημα ... τι θα συμβεί - πρέπει να προσέξουμε, αλλά ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα", είπε.

Παρά τις θλιβερές προοπτικές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η DP World δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση του Ντουμπάι και ότι θα αυξήσει το χρέος από την αγορά για να χρηματοδοτήσει την επέκταση, εάν χρειαστεί.

Η εταιρεία και οι θυγατρικές της αποτελούν σημαντική πηγή μετρητών για την οικονομία του εμιράτου, μια από τις πιο διαφοροποιημένες στον πλούσιο σε πετρέλαιο Κόλπο.

Τα τελευταία χρόνια, η DP World πραγματοποίησε μια σειρά εξαγορών ως μέρος της στρατηγικής της να γίνει ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών logistics από άκρο σε άκρο στον κόσμο, με ένα δίκτυο που περιλαμβάνει οικονομικές ζώνες, βιομηχανικά πάρκα και εσωτερικές μεταφορές.

"Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, αν βρω κάτι που είναι τραπεζικό και πιστεύουμε ότι είναι μια επένδυση που θα ενισχύσει τα έσοδά μας και θα αποφέρει κέρδη", θα ενεργήσει η εταιρεία, δήλωσε ο Μπιν Σουλέιμ.

"Εξετάζουμε επενδύσεις που είναι έτοιμες να δημιουργήσουν έσοδα ... Είμαστε μια εταιρεία που έχει γίνει πηγή εσόδων για την κυβέρνηση", είπε.

"Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να βγάλουμε χρήματα αμέσως."

Κρίσιμο για το Ντουμπάι

Η DP World δεν έχει ανακοινώσει απολύσεις για την κρίση και ο Bin Sulayem απέκλεισε τη μείωση των μισθών - σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εταιρείες στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας Emirates, η οποία ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας και μήνες μείωσης μισθών.

Τον Φεβρουάριο, η DP World δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πλήρη κρατική ιδιοκτησία και θα διαγραφεί από το χρηματιστήριο Nasdaq Dubai, λέγοντας ότι οι απαιτήσεις της αγοράς για βραχυπρόθεσμη απόδοση δεν ήταν συμβατές με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.

Η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο 123 επιχειρηματικών μονάδων που διαχειρίζεται ένα εργατικό δυναμικό 56.500 ατόμων, σημείωσε αύξηση 4,6% στα καθαρά κέρδη πέρυσι στα 1,33 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η DP World το 2019 χειρίστηκε 71,2 εκατομμύρια TEU (ισοδύναμες μονάδες είκοσι ποδιών), κατατάσσοντας την στους πέντε κορυφαίους χειριστές στον κόσμο.

Το λιμάνι της Jebel Ali αντιμετώπισε 14,1 εκατομμύρια TEU, μείωση 5,6%, αλλά εξακολουθεί να το αφήνει μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκοσμίως.

Ο Μπιν Σουλάιμ είπε ότι καμία από τις 8.000 εταιρείες που εδρεύουν στην Ελεύθερη Ζώνη Jebel Ali (JAFZA), θυγατρική που συνέβαλε στο επιβλητικό 23% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Ντουμπάι πέρυσι, δεν είχε φύγει λόγω της κρίσης.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ