Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απέρριψε τις εκκλήσεις της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου που ήταν οπλισμένα και στρατιωτικά την προηγούμενη εβδομάδα.


Μετά την δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ότι την Ελλάδα είχε παραβιάσει το διεθνές δίκαιο οπλίζοντας τα νησιά, ο Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι τα νησιά απειλούνται από τις πρόσφατες ενέργειες και πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

«Ό, τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», ισχυρίστηκε ο Παναγιωτόπουλος το Σάββατο, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων, αλλά δεν θέλει να βλέπει τα δικαιώματά της να παραβιάζονται».

Η άρνηση της Ελλάδας να αφοπλίσει και να αποστρατικοποιήσει τα νησιά έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αυξήθηκε σημαντικά κατά το παρελθόν έτος λόγω της διαμάχης της Τουρκίας με τη Νότια Κύπρο σχετικά με τη διανομή ενεργειακών πόρων στα ύδατα της Κύπρου.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Τουρκία ανέπτυξε σκάφη γεώτρησης για να αναζητήσει φυσικό αέριο σε αντίποινα για μια συμφωνία που επιτεύχθηκε από την Ελλάδα, τη Νότια Κύπρο και το Ισραήλ στις αρχές του μήνα, στην οποία τα τρία κράτη συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα εκμεταλλευτεί τα αποθέματα φυσικού αερίου από την νότιες ακτές του νησιού. Αυτός ο αγωγός ονομάζει την EastMed, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει κέρδη 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω από δεκαοκτώ 18 της εκμετάλλευσης του αποθεματικού, θα προμηθεύει αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τις χώρες της Ευρώπης.

Η Τουρκία κάλεσε αυτές τις χώρες να συμμετάσχουν σε μια δίκαιη και ισότιμη κατανομή των ενεργειακών πόρων που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο, επιμένοντας ότι προσπαθούν να αποκλείσουν και να αποξενώσουν την Τουρκία, επιτυγχάνοντας τη δική τους συμφωνία χωρίς να ληφθεί υπόψη τόσο ο μεγάλος περιφερειακός παράγοντας όσο και ο λαός του την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Ως εκ τούτου, τονίζει ότι οι γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία είναι νόμιμες και εντός των χωρικών υδάτων.

Η ΕΕ, ωστόσο, έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να παραιτηθεί από το αίτημά της για μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους, ισχυριζόμενη ότι οι δραστηριότητές της είναι «παράνομες», οδηγώντας την Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Δημοκρατία τον Ιούλιο του περασμένου έτους για το θέμα, καθώς και λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας - Operation Peace Spring - στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ