ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ - "ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΓΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ"


Ο Αρμένιος Πατριάρχης της Τουρκίας Sahak Cagrici, έδωσε νέα διάσταση στις συζητήσεις σχετικά με το άνοιγμα της λατρείας της Αγίας Σοφίας που αναμένεται να προκαλέσουν το θρησκευτικό διάλογο. 



Ο Μασαλιάν, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που προκαλούν τον διαθρησκευτικό διάλογο,  είπε  "Αφήστε την Αγία Σοφία να ανοίξει για λατρεία. Ο ναός είναι αρκετά μεγάλος. Ένας χώρος είναι αφιερωμένος στους Χριστιανούς. Αφήστε τον κόσμο να χειροκροτήσει τη θρησκευτική μας ειρήνη, ωριμότητα. Αφήστε την Αγία Σοφία να μετατραπεί σε σύμβολο ειρήνης και ανθρωπότητας."

Ο Maşalyan, ο οποίος μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η Αγία Σοφία ιδρύθηκε από την εργασία δέκα χιλιάδων εργαζομένων, ξοδεύοντας μια περιουσία. Πολλές επισκευές 1500 ετών, έγιναν με τις προσπάθειες του Ιδρύματος Fatih Sultan, και όλα αυτά διατηρήθηκαν ως τόπος λατρείας. 
Όχι μουσείο. Αντί για περίεργους τουρίστες να τρέχουν εδώ για να τραβήξουν φωτογραφίες, τα γόνατα των πιστών σέβονται και νομίζω ότι είναι πιο κατάλληλο για το ναό να προσκυνήσει με σημύδα. 

Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις προσευχές μας κάτω από την ίδια στέγη; 

Μπορούμε να μοιραστούμε τον τρούλο της Αγίας Σοφίας; Ακόμα κι αν οι παρατηρήσεις μας είναι διαφορετικές, δεν πιστεύουμε στον ίδιο Θεό; 1000 χρόνια Χριστιανός, Δεν νομίζω ότι ο ναός, που έχει απορροφήσει μουσουλμανικές προσευχές για 500 χρόνια στους τοίχους του και τις συνέθεσε στη μυστηριώδη ύπαρξή του, θα είχε αντίρρηση σε αυτό.

Μπείτε στο ναό, αναπνεύστε τη σιωπή και μάθετε από αυτόν. Η Αγία Σοφία θα σας συμβουλεύσει ότι δεν υπήρχε τίποτα πιο πολύτιμο από την ειρήνη στην ιστορία της ανθρωπότητας του 1500 χρόνων, όπου παρακολούθησε ο ναός της «Αγίας Σοφίας». 

Δεν έχουμε πολυτέλεια μιας νέας διαφωνίας σταυρού και ημισελήνου . Η σωτηρία του κόσμου είναι η συμμαχία του σταυρού και της ημισελήνου. Μια τέτοια ειρήνη που αξίζει την τιμή να παρουσιάσει στον κόσμο η Τουρκική Δημοκρατία. "


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ