ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ


Μετ΄ εμποδίων προχωρά η διαδικασία αποχώρησης προσφύγων από δομές φιλοξενίας, προκειμένου να «ανοίξουν» περισσότερες θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, και να φιλοξενηθούν και άλλοι μετανάστες που θα μεταφερθούν από τα νησιά σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Mετανάστευσης 



Διαβάστε - Εκτός δομών 11237 αλλοδαποί

 Ο λόγος είναι ότι οι πρόσφυγες που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου θα πρέπει «ένα μήνα μετά την αναγνώριση ενός εκάστου,να αναζητήσουν κατάλυμα εκτός συστήματος φιλοξενίας», αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και ζητούν να τους δοθεί επιπλέον παράταση.
Εως το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας περίπου 9.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι 4.000 διαμένουν σε διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τις συμβαλλόμενες με αυτή μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και δήμους. Οι υπόλοιποι 5.000 διαμένουν σε ξενοδοχεία και καταυλισμούς. 
Εκτιμήσεις με βάση τις αποφάσεις από την Υπηρεσία Ασύλου αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες, ακόμα 11.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταβούν σε σπίτια τα οποία θα νοικιάσουν οι ίδιοι.

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσο και οι ΜΚΟ τονίζουν ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα, δεδομένου ότι «δεν έχουν πού να πάνε», καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κανένα πρόγραμμα ένταξης ώστε να προετοιμαστούν για τη μετάβαση.

Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία έξωσης από τα διαμερίσματα ακόμα και αν αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, πρακτικά μπορεί να διαρκέσει έως και πάνω από έναν χρόνο. 

Δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εστία» (και μισθώνουν διαμερίσματα) εκφράζουν έντονη ανησυχία για το πώς θα τα βγάλουν πέρα οι πρόσφυγες που θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν χωρίς στέγη και χρήματα. 

Με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες –ο Οργανισμός που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Εστία»– ζητεί από το υπουργείο Μετανάστευσης να προσφέρει στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες δίχτυ προστασίας στη μετάβασή τους προς την αυτονόμηση.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να επισπεύσει τη διαδικασία, αποφάσισε σε νέο νόμο ότι όποιος αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από τη δομή φιλοξενίας μέσα σε έναν μήνα (ο προηγούμενος νόμος έδινε περιθώριο έξι μήνες). 

Στο τέλος Μαΐου 411 άτομα, από τις περίπου 2.000 που στεγάζονται σε διαμερίσματα τα οποία μισθώνει η ΜΚΟ Solidarity Now, έπρεπε να φύγουν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της οργάνωσης αποχώρησαν οικειοθελώς μόνο 10 άτομα, πέντε από δύο διαμερίσματα στην Αθήνα και πέντε από διαμέρισμα σε άλλη πόλη. «Οι υπόλοιποι για να φύγουν πρέπει να ξεκινήσει νομική διαδικασία να τους επιδοθεί εξώδικο, να λάβουν διορία, να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα και τελικά να φτάσουμε σε αναγκαστική έξωση με παρουσία της αστυνομίας» εξηγούν.

Πάντως, προς το παρόν έχει δοθεί οδηγία η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εξόδου απέδωσε περισσότερο στα ξενοδοχεία, καθώς περίπου 200 άτομα δέχθηκαν να αποχωρήσουν. Αντίθετα στους καταυλισμούς όσοι ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη, δεν έδειξαν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν.   


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ