ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ KAWASAKI ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές πολλών χωρών, καθώς αρκετά παιδιά φέρονται να έχουν νοσήσει από το σύνδρομο Κawasaki, το οποίο ενδέχεται μάλιστα να συνδέεται με τον κορονοϊό.


Ειδικότερα, δεκάδες ανήλικων ασθενών εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, με φλεγμονώδη συμπτώματα γύρω από την καρδιά, που θυμίζουν το σύνδρομο Κawasaki, με ορισμένα παιδιά να είναι θετικά στον νέο ιό. 

Ακόμη, στο Ιατρικό Κέντρο στο Κολούμπια Γιουνιβέρσιτι στη Νέα Υόρκη εισήχθησαν 3 παιδιά σε σοβαρή κατάσταση, από 6 μηνών έως 8 ετών, με αυτό το σπάνιο «υπερφλεγμονώδες» σύνδρομο.

Απέναντι στην εμφάνιση αυτής της νόσου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΕΡΤ, αναφέρει πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Κawasaki σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αίτια της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διευκρινίζει δε ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Κawasaki

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβος.

Σημειώνεται πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Κawasaki, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Οι γιατροί, πάντως, από Ισπανία και Ιταλία, όπου καταγράφηκαν τέτοιου είδους περιστατικά, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο, αλλά μόνο για λίγα περιστατικά, καθώς και ότι η τυχόν συσχέτησή τους με τον κορονοϊό εξετάζεται.

Τσιόδρας: Η ανακοίνωση του NHS δημιούργησε πανικό

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε χθες πως τα περιστατικά δεν φαίνεται να αφορούν σε μεγάλο αριθμό παιδιών. «Ίσα-ίσα, είναι λιγότερα από 20 παιδιά αυτή τη στιγμή στα οποία έχει αναφερθεί. Είναι ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο», το οποίο δεν αλλάζει όσα ξέρουμε για τον κορονοϊό και τα παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε μάλιστα πως «πολλοί κατηγόρησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ότι προέβη πολύ γρήγορα και πολύ εσπευσμένα σε μια ανακοίνωση, η οποία πανικόβαλε τον κόσμο χωρίς λόγο». «Το παρακολουθούμε», συνέχισε ο κ. καθηγητής κ. Τσιόδρας, ενώ επανέλαβε: «Δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα που ξέρουμε για τα παιδιά μέχρι σήμερα».

Το σύνδρομο (ή νόσος) Kawasaki πήρε το όνομα του από τον Ιάπωνα γιατρό Tomisaku Kawasaki, που περιέγραψε πρώτος το 1967 αυτή την παιδική ασθένεια. Περίπου οι 80 από τους 100 ασθενείς είναι κάτω των 5 ετών. Η ασθένεια λέγεται και βλενννογονο-δερματικό λεμφαδενικό σύνδρομο. Για τη θεραπεία της νόσου απαιτείται νοσηλεία.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ