Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ


Ο νέος κοροναϊός Covid-19 μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα των ανδρών ακόμη και αφού έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, ένα εύρημα που αυξάνει την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός σεξουαλικά, δήλωσαν Κινέζοι ερευνητές την Πέμπτη.


Μια ομάδα στο Δημοτικό Νοσοκομείο Shangqiu δοκίμασε 38 άνδρες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο υψηλό της πανδημίας στην Κίνα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Περίπου το 16% από αυτούς είχαν ενδείξεις για τον κοροναϊό στο σπέρμα τους, ανέφερε η ομάδα στο περιοδικό JAMA Network Open. Περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς βρισκόταν στο οξύ στάδιο της μόλυνσης και σχεδόν το 9% από αυτούς ανέκαμψαν, ανέφερε η ομάδα.

"Διαπιστώσαμε ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να υπάρχει στο σπέρμα των ασθενών με COVID-19 και το SARS-CoV-2 μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί στο σπέρμα των ασθενών που αναρρώνουν", Το Πεκίνο και οι συνάδελφοί του έγραψαν.
"Ακόμα κι αν ο ιός δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, μπορεί να παραμείνει, πιθανώς λόγω της προνομιακής ασυλίας των όρχεων", πρόσθεσε η ομάδα.

 Προνομιακή ανοσία σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να φτάσει πλήρως στην περιοχή για να επιτεθεί σε ιογενείς εισβολείς.

Οι πιο ανησυχητικοί αριθμοί κοροναϊού σε ορισμένες πολιτείες βρίσκονται σε φυλακές και γηροκομεία

Αυτό δεν είναι εκπληκτικό εύρημα. 
Πολλοί ιοί μπορούν να ζήσουν στην αρσενική αναπαραγωγική οδό. Ο ιός Έμπολα και Ζίκα βρέθηκαν και οι δύο να εξαπλώνονται στο σπέρμα, μερικές φορές μήνες μετά την ανάρρωση ενός άνδρα ασθενούς.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο coronavirus μπορεί να εξαπλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Η εύρεση ενδείξεων του ιού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μολυσματική.

"Εάν μπορούσε να αποδειχθεί ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά σε μελλοντικές μελέτες, η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να είναι κρίσιμο μέρος της πρόληψης της μετάδοσης", έγραψε η ομάδα.
"Η αποχή ή η χρήση προφυλακτικού μπορεί να θεωρηθεί προληπτικό μέσο για αυτούς τους ασθενείς. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ανάγκη για μελέτες παρακολούθησης της ανάπτυξης του εμβρύου. Επομένως, για να αποφευχθεί η επαφή με το σάλιο και το αίμα του ασθενούς μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς η επιβίωση του SARS-CoV-2 στο σπέρμα ενός ασθενή που αναρρώνει διατηρεί την πιθανότητα να μολύνει άλλους. "


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ