ΕΡΕΥΝΑ - ΜΟΝΟ ΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ


Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα γονίδιο «λεπτότητας» που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε και να μην κερδίζουν βάρος, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον επιστήμονα του Πανεπιστημίου British Columbia (UBC)  Δρ. Josef Penninger και μια ομάδα ερευνητών εντόπισαν ένα γονίδιο που ονομάζεται Anaplastic Lymphoma Kinase (ALK) το οποίο λένε ότι «εμπλέκεται στην αντίσταση στην αύξηση βάρους».

Μετά τη σύγκριση της γενετικής και του κλινικού προφίλ 47.012 «υγιών λεπτών και φυσιολογικών ατόμων ηλικίας 20-44 ετών», η διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι υπήρχε μια μετάλλαξη στο γονίδιο ALK στη λεπτή ομάδα.

Μόνο περίπου το ένα τοις εκατό του πληθυσμού έχει αυτό το μεταλλαγμένο γονίδιο που τους βοηθά να παραμείνουν αδύνατοι, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Όλοι γνωρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, που μπορούν να φάνε ό, τι θέλουν, δεν ασκούνται, αλλά απλά δεν παίρνουν βάρος. Αποτελούν περίπου το ένα τοις εκατό του πληθυσμού », δήλωσε ο Penninger από το UBC News.

«Θέλαμε να καταλάβουμε γιατί», πρόσθεσε ο Penninger. «Οι περισσότεροι ερευνητές μελετούν την παχυσαρκία και τη γενετική της παχυσαρκίας. Απλώς το γυρίσαμε και μελετήσαμε τη λεπτότητα, ξεκινώντας έτσι ένα νέο πεδίο έρευνας. "

Η UBC News ανέφερε ότι το γονίδιο είναι «γνωστό ότι μεταλλάσσεται συχνά σε διάφορους τύπους καρκίνου και έχει αναγνωριστεί ως οδηγός ανάπτυξης όγκου».

"Η δουλειά μας αποκαλύπτει ότι η ALK δρα στον εγκέφαλο, όπου ρυθμίζει το μεταβολισμό ενσωματώνοντας και ελέγχοντας τις ενεργειακές δαπάνες", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Michael Orthofer στο UBC News.

Η ενεργειακή δαπάνη μετράται υπολογίζοντας πόσες θερμίδες καίει ένα άτομο ενώ εκτελεί δραστηριότητες όπως αναπνοή, κυκλοφορία αίματος, πέψη τροφής ή άσκηση.

Η ερευνητική ομάδα «διέγραψε» το γονίδιο ALK τόσο σε μύγες όσο και σε ποντίκια, με αποτέλεσμα τα ζώα να γίνουν ανθεκτικά στην παχυσαρκία που «προκαλείται από δίαιτα».

«Παρά το γεγονός ότι καταναλώνουν την ίδια διατροφή και έχουν το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας, τα ποντίκια χωρίς ALK ζύγιζαν λιγότερο και είχαν λιγότερο σωματικό λίπος», σύμφωνα με το UBC News.

Στη συνέχεια, η ομάδα θα προσπαθήσει να καθορίσει πώς το γονίδιο «εξισορροπεί το μεταβολισμό για να προάγει τη λεπτότητα». Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν επίσης περαιτέρω δοκιμές σε «πιο διαφορετικούς» ανθρώπους, προκειμένου να επικυρώσουν τα αποτελέσματα.

Ο Πένινγκερ είπε ότι είναι πιθανό οι ερευνητές να «μειώσουν τη λειτουργία» του γονιδίου ALK για να δουν αν τα άτομα παραμένουν αδύνατα.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ