ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο καταλήγουν σε μερική ή πλήρη απομόνωση για να αποτρέψουν τη διάδοση του κοροναϊού, μια χώρα έχει αναδειχθεί ως πρότυπο για τον έλεγχο της νόσου χωρίς να χρειάζεται να κλείσει η οικονομία της : η Νότια Κορέα.


Την Πέμπτη, η Σεούλ ανακοίνωσε 101 νέα κρούσματα μόλυνσης από κοροναϊό, σηματοδοτώντας τη 20η διαδοχική ημέρα που οι λοιμώξεις αυξήθηκαν σε ποσοστό μικρότερο από 150 άτομα την ημέρα - μια σημαντική αλλαγή από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα είδε 909 μολύνσεις σε μια μόνο ημέρα.

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, όπου οι τεράστιες αυξήσεις των περιπτώσεων αντιμετωπίστηκαν με κλείδωμα σε όλη τη χώρα, η Νότια Κορέα δεν επέβαλε ποτέ απαγόρευση της κυκλοφορίας ούτε σταμάτησε να εργάζεται. Παρ 'όλα αυτά, η Νότια Κορέα κατάφερε να σταθεροποιήσει το ποσοστό μόλυνσης - ή να "ισοπεδώσει την καμπύλη".

"Αρχικά οι άνθρωποι ανησυχούσαν για το ξέσπασμα, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να βλέπουν τους απίστευτους αριθμούς στην Ευρώπη και αλλού και άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είχε πράγματι κάνει μια πολύ καλή δουλειά. Είχε χειριστεί την κρίση πολύ καλά », δήλωσε ο δημοσιογράφος της Αλ Αραμπίγια στη Νότια Κορέα, Ashwaq AlAtoli.


Το μοντέλο της Νότιας Κορέας

Η σχετική επιτυχία της χώρας έχει προσελκύσει την προσοχή από όλο τον κόσμο ως πιθανό μοντέλο. Χώρες όπως η Γερμανία προσπαθούν να μιμηθούν την προσέγγιση της Νότιας Κορέας, ενώ ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα είχε λάβει αιτήματα από 121 άλλες χώρες για να τους βοηθήσει να σταματήσουν τον ιό.

Αλλά ποιο είναι το μοντέλο της Νότιας Κορέας, πώς η χώρα "ισοπεδώνει την καμπύλη" και θα μπορούσε η προσέγγισή της να λειτουργήσει αλλού;

Γρήγορη απάντηση

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επιτυχίας της Νότιας Κορέας ήταν ότι οι αρχές αντέδρασαν αξιοθαύμαστα σε αναφορές σχετικά με την εξάπλωση του κορωναϊού στην κοντινή Κίνα.

Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση της πρώτης περίπτωσης της χώρας στις 20 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση διέταξε εργοστάσια να ξεκινήσουν μαζικά την παραγωγή κιτ δοκιμών κοροναϊού. Μέσα σε δύο εβδομάδες, η χώρα παρήγαγε περισσότερα από 100.000 κιτ δοκιμών ημερησίως.

"Ήμασταν πολύ νευρικοί. Πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανδημία ", δήλωσε στο Reuters ο Lee Sang-won, εμπειρογνώμονας για τα λοιμώδη νοσήματα στα Κέντρα της Κορέας για τον έλεγχο και την πρόληψη ασθενειών (KCDC).

"Ενεργήσαμε σαν στρατός", είπε.

Ευτυχώς, το KCDC είχε εκτελέσει ένα δοκιμαστικό σενάριο τον Δεκέμβριο, λίγο πριν από την εκδήλωση, το οποίο εξασφάλισε ότι ήταν σχετικά καλά προετοιμασμένη όταν χτύπησε ο κοροναϊός.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ - οι οποίες ανίχνευσαν την πρώτη τους υπόθεση την ίδια ημέρα με τη Νότια Κορέα - απέτυχαν να αντιδράσουν γρήγορα. Παρόλο που ο Πρόεδρος Donald Trump ενέκρινε τώρα εξουσίες έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις εταιρείες να κατασκευάσουν ιατρικά προϊόντα, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε κιτ δοκιμών - και είχε δοκιμάσει μόνο 60.000 από τους περίπου 350 εκατομμύρια κατοίκους από τα μέσα Μαρτίου.

Δοκιμές

Η ταχεία ανταπόκριση ήταν καρποφόρα, διότι χρησιμοποίησε το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας της Νότιας Κορέας - δοκιμάζοντας πολλούς και δοκιμάζοντας αποτελεσματικά.

Η μαζική κατασκευή των δοκιμών επέτρεψε στην κυβέρνηση να δοκιμάσει με επιτυχία σημαντικά τμήματα του πληθυσμού για κοροναϊό, δημιουργώντας πάνω από 600 κέντρα δοκιμών και κάνοντας τους ελέγχους εύκολους και διαθέσιμους. Αυτή η μάζα δεδομένων επέτρεψε στις αρχές να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του ιού και να τον διαχειριστούν με αυτά.

"Ο έλεγχος είναι κεντρικός γιατί αυτό οδηγεί σε έγκαιρη ανίχνευση, ελαχιστοποιεί την περαιτέρω εξάπλωση και αντιμετωπίζει γρήγορα εκείνους που βρέθηκαν με τον ιό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Kang Kyung-wha στο BBC, περιγράφοντας τις δοκιμές ως "το κλειδί πίσω από το πολύ χαμηλό θανάσιμο ποσοστό επίσης. "

Μόνο 169 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κοροναϊό στη Νότια Κορέα των 50 εκ. κατοίκων , ενώ 5.828 έχουν ανακάμψει. Σε σύγκριση, με πάνω από 13.000 που πέθαναν στην Ιταλία και πάνω από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία.

Η Νότια Κορέα εφάρμοσε επίσης τα διδάγματα που προέκυψαν από την επιδημία MERS του 2015, η οποία σκότωσε 36 άτομα. 

Αντί να βασίζονται σε άτομα με συμπτώματα που εθελοντικά θα δοκιμαστούν, οι αρχές υιοθέτησαν μια προορατική προσέγγιση, η οποία βοήθησε στον εντοπισμό περιπτώσεων χωρίς συμπτώματα τα οποία μπορεί να είχαν προχωρήσει στην περαιτέρω διάδοση του ιού. Το MERS εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012, αλλά η Κορέα είχε ένα ξέσπασμα το 2015.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του MERS, οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις περιπτώσεις που χρησιμοποίησαν τα αρχεία πιστωτικών καρτών, το GPS και την κάμερα ασφαλείας για να βρουν ποιοι έρχονταν σε επαφή με τα άτομα αυτά και να εξασφαλίσουν ότι και αυτά δοκιμάστηκαν.

Διαφάνεια και ενημέρωση του κοινού
Ως μέρος της προσπάθειας να δοκιμαστούν οι άνθρωποι, οι αρχές πήραν πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση του ιού στο κοινού.
Οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού άρχισαν νωρίς και η εμπειρία από το MERS σήμαινε ότι πολλοί Νότιο Κορεάτες γνώριζαν ότι φορούσαν μάσκα προσώπου και εξασφάλιζαν καλή υγιεινή.

Η κυβέρνηση έστειλε κείμενα στους κατοίκους ενημερώνοντάς τους όταν εντοπίστηκε μια υπόθεση κοντά και επέτρεψε την πρόσβαση στα δεδομένα παρακολούθησης.

"Η κυβέρνηση ήταν πολύ διαφανής. Έχει ανακοινώσει όλες τις περιπτώσεις στη χώρα και έχει μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές στις οποίες ταξίδευαν και σε ποια εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα το άτομο πήγε », εξήγησε ο AlAtoli.

"Οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε έναν ζωντανό χάρτη όπου μπορούν να δουν όλες τις πληροφορίες σε ένα ζωντανό σύστημα παρακολούθησης. Παρακολουθούν τους ανθρώπους μέσω της πιστωτικής τους κάρτας και του CCTV για να δουν ακριβώς πού ήταν », πρόσθεσε.

Διαφάνεια και συνεργασία

Αυτός ο πλούτος πληροφοριών επέτρεψε στις κυβερνήσεις και τους πολίτες να ενεργούν αποτελεσματικά και υπεύθυνα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού - χωρίς οι αρχές να υποχρεώνονται να εφαρμόζουν αυστηρούς εθνικούς κανονισμούς ή να διακόπτουν την οικονομία.

Αντί να επιβάλει μια γενική απαγόρευση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα δεδομένα της για να περιορίσει την κίνηση μόνο όπου ήταν απαραίτητο. Μετά την έκρηξη των περιπτώσεων στο Daegu, που συνδέονται με μια λατρευτική εκκλησία στην πόλη, η κυβέρνηση έδωσε γρήγορα μέτρα έκτακτης ανάγκης.

"Η Νότια Κορέα θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτό χωρίς να περιορίσει την κίνηση των ανθρώπων επειδή γνωρίζαμε την κύρια πηγή μόλυνσης, την εκκλησία , αρκετά νωρίς", δήλωσε ο Ki Mo-ran, ένας επιδημιολόγος που εκπροσωπεί  την κυβερνηση στο θέμα coronavirus, στους New York Times .

"Αν μαθαίναμε για αυτό αργότερα από ό, τι κάναμε, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα", πρόσθεσε.

Πολλοί πολίτες επέλεξαν επίσης να περιορίσουν την επαφή με άλλους κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των δύο εβδομάδων στα τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο AlAtoli.

Πολλοί επέλεξαν την αυτοκατανόηση και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα παρακολούθησης, μπορούσαν επίσης να δουν ποιοι δημόσιοι χώροι ήταν περιοχές υψηλού κινδύνου για λοίμωξη και, ως εκ τούτου, πρέπει να αποφεύγονται.

Τώρα, σε αντίθεση με πολλές άλλες πόλεις-φαντάσματα σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις της Νότιας Κορέας είναι γεμάτες από ανθρώπους που πηγαίνουν για τις συνήθεις επιχειρήσεις τους. Βασικά, πολλοί ασκούν κοινωνική αποστασιοποίηση και σχεδόν όλοι φορούν μάσκες προσώπου.

Η παγκόσμια επίδραση

Η καταπληκτική έλλειψη κρατικής επιβολής από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σήμαινε ότι η οικονομία της δεν έκλεισε, σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες.

Αυτή η πολιτική έχει θέσει τη Νότια Κορέα σε μια αξιοπρεπή θέση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, ενώ άλλες χώρες σε καραντίνα έχουν παραλύσει, δήλωσε στο Al Arabiya English ο καθηγητής Stephen Thomas, καθηγητής οικονομικών και συγγενής κοσμήτορας, προγράμματα MBA στο Cass Business School στο Ντουμπάι και το Λονδίνο,  .

"Πολύ απλά, το κλείδωμα παραλύει την οικονομική δραστηριότητα - δεν το ωθεί απλώς σε λίγες εκατοστιαίες μονάδες, αλλά μάλλον σταματάει στα ίχνη της", δήλωσε, επικαλούμενος το τεράστιο άλμα στην ανεργία των ΗΠΑ καθώς η χώρα σκεφτεται να σταματήσει.

Ωστόσο, ο Θωμάς πρόσθεσε ότι, όπως όλες οι χώρες, η Νότια Κορέα θα εξακολουθήσει να πλήττεται από την παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκαλείται από τον κοροναϊό.

"Με εξαγωγές που περιλαμβάνουν το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει η Νότια Κορέα την ευρύτερη παγκόσμια επιβράδυνση, αν χώρες όπως οι ΗΠΑ γλιστρήσουν στην ύφεση - και αυτό είναι βέβαιο τώρα", δήλωσε.

Με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να προειδοποιούν ότι ο κοροναϊός είναι "σαν πόλεμος" και ότι κάποιο παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί έως και 30%, ακόμη και το επιτυχημένο μοντέλο της Νότιας Κορέας μπορεί να μην είναι αρκετό για να την προστατεύσει από σοβαρές οικονομικές ζημίες και διαρκείς αλλαγές .

Κίνδυνος εισαγόμενων περιπτώσεων

Παρά τη σχετική επιτυχία της Νότιας Κορέας στην «ισοπέδωση της καμπύλης» της πανδημίας των κοροναϊών, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους κινδύνους εμφάνισης του ιού σε μεγαλύτερο αριθμό - ειδικά από τους ταξιδιώτες που εισάγουν τον ιό πίσω στη χώρα.

"Μέσα στη χώρα, ο ιός είναι υπό έλεγχο. Ο μόνος φόβος τώρα είναι οι άνθρωποι που προέρχονται από το εξωτερικό. Το τριάντα πέντε τοις εκατό των νέων περιπτώσεων προέρχονται από το εξωτερικό », δήλωσε ο AlAtoli.

Με τα αεροδρόμια ανοιχτά, το ταξίδι στη Νότια Κορέα είναι σχετικά εύκολο σε σύγκριση με τις χώρες που προσπάθησαν να σφραγίσουν τα σύνορά τους.

Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού από το εξωτερικό, οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη αυστηρούς κανόνες για όσους έρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης υποχρεωτικής καραντίνας διάρκειας δύο εβδομάδων.

Τα μέτρα μέχρι τώρα φαίνονται να λειτουργούν δεδομένου του σταθερού και σχετικά χαμηλού αριθμού νέων ημερήσιων περιπτώσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας "σούπερ διασκορπιστής" για να γλιστρήσει μέσα από το δίχτυ και να μολύνει εκατοντάδες, η επιδημία στη χώρα δεν τελείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας υπογράμμισαν τρεις περιπτώσεις ξένων επισκεπτών που δεν τήρησαν την υποχρεωτική περίοδο καραντίνας δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

Σε μια περίπτωση στην πόλη Suwon, ένας Βρετανός που επέστρεψε από το εξωτερικό χωρίς μάσκα προσώπου και αρνήθηκε να απομονωθεί, επισκέφθηκε τρεις πόλεις και ήρθε σε άμεση επαφή με τουλάχιστον 23 άτομα. Αν και ο άνθρωπος δεν είχε συμπτώματα όταν έφτασε στη χώρα, αργότερα δοκιμάστηκε θετικός για το COVID-19, προτρέποντας τον δήμαρχο της Suwon να υποσχεθεί ότι θα τιμωρηθεί.

Μετά την απειλή και με περίπου 100 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί κάθε μέρα, η Νότια Κορέα έχει αναβάλει τις ετήσιες εξετάσεις κολλεγίων και ακύρωσε την προγραμματισμένη εκ νέου έναρξη των σχολείων που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου.

Παρόλα αυτά, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία, οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο προς τη Νότια Κορέα ως πρότυπο επιτυχίας.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ