ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στη συνοριογραμμή του Εβρου με μια επικίνδυνη «εκστρατεία προκλήσεων» βάση σχεδίου από την Τουρκία, με τις αρχές να αναμένουν και τρίτο αναβαθμισμένο χτύπημα κατά της Ελλάδος. 


Η  Τουρκία απέδειξε πως δεν διστάζει να  υλοποιεί  σταδιακά  μία - μία τις απειλές που εκτοξεύει απέναντι στην Ελλάδα .  
Από τις 28 Φεβρουαρίου που οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας είναι ανοιχτά ορδές μεταναστών  έχουν μετατραπεί  σε ένα «υπερόπλο», με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Η εργαλειοποίηση του "προσφυγικού" και η κρίση στον Εβρο είναι το δεύτερο βήμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκακιέρα ενός «πολέμου χωρίς σφαίρες» ή μίας «ασύμμετρης απειλής», όπως χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στελέχη της κυβέρνησης.

Το πρώτο βήμα, που έδειξε και τις προθέσεις κλιμάκωσης των προκλήσεων προς την Ελλάδα, από την τουρκική πλευρά ήταν η υπογραφή του μνημονίου Αγκυρας - Τρίπολης, με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι η Αγκυρα σχεδιάζει και ένα τρίτο βήμα στη σκακιέρα.

Το τρίτο «χτύπημα» της Τουρκίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με τα προηγούμενα, με τις Αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό. 
Τα σενάρια για το ποιο θα είναι αυτό το τρίτο χτύπημα επικεντρώνονται σε δύο ενδεχόμενα, το στήσιμο προβοκάτσιας στον Εβρο ή ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και δη στην περιοχή που επιχειρείται η μεθόδευση τετελεσμένων με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης. 
Η ανάλυση όλων των σεναρίων και ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους καθώς και  η αντιμετώπιση των εξελίξεων στον Εβρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πιθανό ένα «Θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ενώ η προσοχή και το βάρος δίνεται στον Εβρο, η Τουρκία να επιδιώξει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Στον δίαυλο που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η αποστολή ενός ερευνητικού τουρκικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή, η οποία εντάσσεται στους μαξιμαλιστικούς σχεδιασμούς της «Γαλάζιας Πατρίδας», είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα. Η παρουσία τουρκικού ερευνητικού σε περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης ή στην περιοχή του Καστελλόριζου, χαρακτηρίζεται ως ένα σενάριο ακραίας πρόκλησης και παραβίασης εθνικής κυριαρχίας, που θα απαιτήσει απάντηση. Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτό το ενδεχόμενο. Υπογραμμίζουν άλλωστε και το γεγονός ότι από τον Νοέμβρη και μετά έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα στην επίμαχη περιοχή οι περιπολίες και η παρουσία σκαφών του πολεμικού ναυτικού, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε πρόκλησης.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ωστόσο ότι η Τουρκία για να προχωρήσει σε αυτό ενδεχομένως θα περιμένει την ανάρτηση του μνημονίου στον ΟΗΕ, για να δώσει μία επίφαση νομιμότητας. Εστω και αν ο Οργανισμός τονίζει ότι η ανάρτηση των κειμένων στην ιστοσελίδα του δεν σημαίνει και την αποδοχή τους, καθώς αυτό αποτελεί μία τυπική διαδικασία και δεν έχει τη δυνατότητα να τις κρίνει. Ωστόσο το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Κω, με τουρκική ακταιωρό να επιχειρεί εμβολισμό σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Αγκυρα πλέον δεν έχει αναστολές για πρόκληση «ατυχήματος» στο Αιγαίο.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ