ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΊΟ - ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Πώς πρέπει να εξηγηθεί στα παιδιά ο κοροναϊός;  Τι να κάνετε έτσι ώστε τα παιδιά να μην φοβούνται τον κοροναϊό;


Πώς πρέπει να εξηγηθεί στα παιδιά ο κορονοϊός; 

Η επιδημία του κοροναϊού επηρέασε μαζί με όλο τον κόσμο και τη χώρα μας. Η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών που ακολουθούν την οδηγία να μείνουν στο σπίτι είναι τα παιδιά. 
Τα παιδιά γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική και η ζωή τους έχει αλλάξει δραματικά. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουν οι οικογένειες σε αυτή τη διαδικασία; 


  • "Πώς περιγράφεται ο κορωναϊός χωρίς να επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών;" 
  • "Πώς να περάσετε χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι;" 
  • "Πώς να εμποδίσετε τα παιδιά να βγουν έξω στους δρόμους;" 


Με την εμφάνιση της επιδημίας κοροναϊού, τα σχολεία έκλεισαν. Η εξ αποστάσεως μάθηση ξεκίνησε και τα παιδιά άρχισαν να προσαρμόζονται στη νέα τάξη.  Εξακολουθούν όμως να έχουν ερωτήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ως εκ τούτου, οι γονείς διερευνούν πώς πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στα παιδιά τους. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες ...

Πώς πρέπει να εξηγηθεί στα παιδιά ο κοροναϊός;

Οι ειδικοί συνιστούν στις οικογένειες να διαβάζουν και να παίζουν με τα παιδιά τους, προκειμένου να μειώσουν το άγχος και το άγχος στα παιδιά που πρέπει να μείνουν στο σπίτι λόγω της επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19).

Στις προτάσεις συνιστάται στις  οικογένειες  να διαβάσουν άφθονα τα βιβλία που θα μπορούσαν να μειώσουν το άγχος των παιδιών καθώς και να παίξουν παιχνίδια μαζί τους.

Αλλες επιλογές όπως η μαγειρική και το ζύμωμα σαν παιχνίδι, τα παζλ, τα επιτραπέζια παιχνίδια  και η ζωγραφική μαζί τους .





Τι να κάνετε έτσι ώστε τα παιδιά να μην φοβούνται τον κοροναϊό;


Τα παιδιά αντιδρούν σε κάποιο βαθμό ενάντια σε αυτά που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους την καλύτερη υποστήριξη όταν αντιμετωπίζουν ήρεμα και ψύχραιμα το COVID-19. Οι γονείς μπορούν να είναι πιο καθησυχαστικοί για τους άλλους, 
ειδικά για τα παιδιά, εάν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι οι ίδιοι. 

Δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά στο στρες με τον ίδιο τρόπο. Συνηθισμένες αλλαγές που πρέπει να παρακολουθούνται στα παιδιά: 


  • Υπερβολικό κλάμα και ευερεθιστότητα
  • Μεγαλώνοντας και επιστρέφοντας στις συμπεριφορές που άφησαν πίσω (για παράδειγμα, προβλήματα με τον έλεγχο της τουαλέτας, όπως η νυκτερινή ακράτεια ούρων) 
  • Εξαιρετικό άγχος ή θλίψη
  • Ανθυγιεινές συνήθειες φαγητού ή ύπνου
  • Συμπεριφορά όπως ο εύκολος θυμός και οι ξαφνικές κρίσεις θυμού
  • Η επιδείνωση της σχολικής επίδοσης ή η αποφυγή του σχολείου
  • Δύσκολη προσοχή και συγκέντρωση
  • Αποφυγή παλαιών δραστηριοτήτων
  • Ανεξέλεγκτη κεφαλαλγία ή πόνους στο σώμα
  • Χρήση αλκοόλ, καπνού ή άλλων φαρμάκων


Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να στηρίξετε το παιδί σας:

Πάρτε χρόνο για να μιλήσετε στο παιδί σας σχετικά με την επιδημία COVID-19. 
Απαντήστε σε ερωτήσεις σχετικά με το COVID-19 και μοιραστείτε τα γεγονότα με έναν τρόπο που το παιδί σας μπορεί να καταλάβει.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ασφαλές. Εάν αισθάνονται λυπημένοι και προβληματισμένο, δηλώστε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Μοιραστείτε τον τρόπο με τον οποίο ασχολείστε με το δικό σας άγχος, ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να το χειριστούν.

Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε δημοσιεύματα σχετικά με το συμβάν. Τα παιδιά μπορούν να παρερμηνεύσουν αυτό που ακούνε και φοβούνται κάτι που δεν καταλαβαίνουν.

Βοηθήστε το παιδί σας να έχει μια αίσθηση σταθερότητας. Όταν θα είναι ασφαλής η  επιστροφή στο σχολείο ή στο σπίτι, να τους βοηθήσετε να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Να είστε ένα πρότυπο ρόλου. κάνετε διαλείμματα, πάρετε αρκετό ύπνο, ασκηθείτε και τρώτε καλά. Μείνετε συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά σας και συμβουλευτείτε τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης. 


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ