ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΓΡΑΦΕΊΤΕ ΣΤΗΝ. ΕΡΓΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ

Από αύριο ξεκινά η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ εργαζομένων και ελεύθερων επαγγελματιών για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ  Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύνδεσμο supportemployees.yeka.gr εντός του χρονικού διαστήματος από 1η έως και 10 Απριλίου 2020 ως ακολούθως:


Οι δηλώσεις θα γίνουν σταδιακά, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του δικαιούχου

Την 1/4/2020 για τα ΑΦΜ  που λήγουν σε 1

Την 2/4/2020 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Την 3/4/2020 για τα ΑΦΜ  που λήγουν σε 3

Την 4/4/2020 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 4

Την 5/4/2020 για τα  ΑΦΜ που λήγουν σε 5

Την 6/4/2020 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 6

Την 7/4/2020 για τα  ΑΦΜ που λήγουν σε 7

Την 8/4/2020 για τα  ΑΦΜ που λήγουν σε 8

Την 9/4/2020 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 9

Την 10/4/2020 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0.


Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).  

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και κατ΄ επέκταση οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή, επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Υπάρχει δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή Δημόσιας Αρχής;

Η απόφαση περί κλεισίματος της επιχείρησης από δημόσια αρχή δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την αναστολή των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της. Ενδεικτικά, η επιχείρηση δύναται να συνεχίσει να απασχολεί προσωπικό στις κάτωθι περιπτώσεις:

Προσωπικό που εκτελεί εργασία για δραστηριότητες της επιχείρησης που ανήκουν σε δευτερεύοντες ΚΑΔ και οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν.

  • Προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται με καθεστώς τηλεργασίας.
  • Προσωπικό Ασφαλείας
  • Προσωπικό της επιχείρησης που συνεχίζει να απασχολείται νομίμως μετά το κλείσιμο της επιχείρησης (πχ τυχόν διοικητικό προσωπικό ξενοδοχείων, προσωπικό διανομής προϊόντων όπου επιτρέπεται κλπ).

Η επιχείρηση υποχρεούται στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων αυτών, ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές ισχύουν οι προβλεπόμενες παρατάσεις καταβολής.

                 
·    Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα;

Παρέχεται η δυνατότητα το δώρο Πάσχα να καταβληθεί στο σύνολο του μέχρι τις 30/06 και είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο. Το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί  στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό


·         Πως θα γίνει η υποβολή της δήλωσης στο ΕΡΓΑΝΗ επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη  μία μόνο δραστηριότητα; Η παγίδα για τους εργαζόμενους

Σε επιχειρήσεις που ανεστάλη υποχρεωτικά η μία δραστηριότητά τους ενώ μία άλλη όχι, οι εργοδότες πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για να δηλώσουν όσους εργαζόμενους έχει ανασταλεί η σύμβασή τους, ενώ για τους υπόλοιπους δεν κάνουν κάτι αφού εργάζονται και αμείβονται κανονικά. 
Το ποιοι εργαζόμενοι εργάσθηκαν σε κάθε δραστηριότητα είναι δύσκολο να ελεγχθεί και εμφανίζονται περιπτώσεις όπου πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται ενώ έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις με αναστολή συμβάσεων... 



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ