100000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Αυστηρά μέτρα παίρνει η Γαλλία σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας των κορονοϊού. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το μεσημέρι της Τρίτης.



Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν περιορισμένοι για τις επόμενες 15 ημέρες για να αποφύγουν περαιτέρω μόλυνση και διάδοση του ιού.

"Η Γαλλία δεν έπρεπε ποτέ να πάρει τέτοιες αποφάσεις, έστω και προσωρινές, σε καιρό ειρήνης. Όλη η ενέργειά μας πρέπει να είναι για έναν στόχο: να επιβραδύνει την πρόοδο του ιού".

Η πρωτοφανής κίνηση ήρθε όταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει το λαό για τη σοβαρότητα της κατάστασης και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις ήταν περιορισμένες, αλλά δεν σταμάτησαν.

Ο Macron εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή οι άνθρωποι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μόνο για βασικές ανάγκες όπως : να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε σε επαγγελματία υγείας, να φροντίσουν τα παιδιά τους ή τους ευάλωτους. να ασκηθούν, να περπατήσουν τα κατοικίδια ζώα ή να πάνε στην εργασία εάν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή.

Την τήρηση των μέτρων θα επιβλέψει μια δύναμη των 100.000 αστυνομικών και χωροφυλακής που έχει διασκορπιστεί σε όλο το Παρίσι την Τρίτη και για την επιβολή του κλειδώματος.

Οποιοσδήποτε αποκαλύπτεται σε μια μη ουσιώδη αποστολή - και χωρίς μια σημείωση που περιγράφει τον λόγο για την έξοδό του - θα του επιβληθεί πρόστιμο 35 € (38,5 δολάρια), το οποίο μπορεί σύντομα να ανέλθει στα € 135.

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Christophe Castaner, ανέθεσε στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι και δήλωσε ότι τα κινήματα τους θα βασίζονται σε ένα σύστημα εντιμότητας.

Τα μέτρα έλαβαν επίσης χώρα όταν οι αναφερόμενες περιπτώσεις διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες στη Γαλλία και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γαλλικού Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων είναι 6.633 και ο αριθμός των νεκρών είναι 148.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Macron, «στον πόλεμο για την υγεία φυσικά δεν αγωνιζόμαστε ούτε εναντίον στρατών ούτε εναντίον άλλου έθνους, αλλά ο εχθρός είναι εκεί, αόρατος και προχωρά».


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ