ΒΟΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ AKINCI ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ QUARDIAN

Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akınci να παραιτηθεί για τις δηλώσει που έκανε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.


Ο Μπατσέλι δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Akinci με τις δηλώσεις του εκθέτει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC),  όπως αποκαλεί την κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο, υ οποία έχει αναγνωρισθεί ως κράτος μόνον από την Τουρκία .

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

"Συνεπώς, είναι αναπόφευκτη και ζωτική ευθύνη για τον εαυτό του να παραδώσει το καθήκον που του έχει ανατεθεί στη βούληση των Κυπρίων Τούρκων με άμεση παραίτηση από το αξίωμα", δήλωσε ο Μπατσέλι για τον Akıncı σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

"Ο Akıncı και οι υποστηρικτές του δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι Τουρκική και θα παραμείνει Τουρκική", ανέφερε ο Μπαρτσείτ.

Ο ακροδεξιός ηγέτης είπε ότι ο Akınci έχει προκαλέσει επανειλημμένα την ευαισθησία της Τουρκίας από τότε που έχει γίνει πρόεδρος το 2015. Ο Μπατσέλι δήλωσε ότι θα ήταν πιο λογικό για τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο να μετακομίσει στο ελληνικό τμήμα του διχοτομημένου νησιού, εάν συνεχιστούν οι οχλήσεις του στην Τουρκία.

Το Akıncı έκανε μια άλλη δήλωση αντίθετη προς την κυπριακή Τουρκική υπόθεση, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ömer Çelik σε σειρά tweets.

"Ο Akıncı πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη σεβασμού του προς τη Δημοκρατία της Τουρκίας και το έθνος μας με τις δηλώσεις του. Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις που κακοποιούν τα εθνικά επιτεύγματα της ιστορίας μας και τις αξιοσέβαστες προσωπικότητες ", δήλωσε ο Τσελίκ.

Οι δηλώσεις Akıncı 

Ο κ. Akıncı δήλωσε στη συνέντευξη ότι το νησί της Μεσογείου αντιμετώπιζε μόνιμη κατανομή των ελληνικών και τουρκικών κοινοτήτων του, εκτός αν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με μια «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση.

Εάν δεν συμβεί αυτό, είπε, ο βορράς θα αυξανόταν όλο και περισσότερο εξαρτώμενος από την Άγκυρα και θα μπορούσε τελικά να καταπιεί, ως de facto τουρκική επαρχία.

Σχολιάζοντας τη δυνατότητα μιας πλήρους στρατιωτικής εξαγοράς από την Τουρκία, ο Akıncı  αναφέρθηκε από τον Guardian λέγοντας ότι η προοπτική μιας προσθήκης τύπου Κριμαίας ήταν "φρικτή".

Το νησί της Κύπρου έχει διαιρεθεί από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί σε απάντηση ενός πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε τότε από την εθνική κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί περίπου 35.000 στρατιώτες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού και λέει ότι δεν θα αφαιρέσει τους στρατιώτες της μέχρι να επιτευχθεί μια απτή συμφωνία για επανένωση του νησιού.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ