ΒΑΒΕΛ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ -ΤΡΥΠΑ 100 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Βαβέλ η  Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό με τον πρώτο γύρο των συνομιλιών να οδηγείται σε αδιέξοδο αφού δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία  μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.


Αντικείμενο της συζήτησης  ο προϋπολογισμός (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – ΠΔΠ) της ΕΕ για το 2021-2027, που εμφανίζει «μαύρη τρύπα» ύψους  60-75 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα του  Brexit 

Να σημειώσουμε ότι η Βρετανία ήταν ο δεύτερος μετά τη Γερμανία χρηματοδότης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού τα προηγούμενα χρόνια, με ετήσια συνεισφορά τα 10-11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το χρηματοδοτικό κενό μετά το Brexit οδηγεί σε μείωση του προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ και έχει ως αποτέλεσμα έντονες διαφωνίες για τους τομείς όπου πρέπει να γίνουν περικοπές.

Τρείς προτάσεις

Οσον αφορά το ύψος του προϋπολογισμού της ΕΕ, έχουν κατατεθεί τρεις διαφορετικές προτάσεις.
Η πρόταση του ευρωκοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του Ακαθάριστου  Ευρωπαϊκού Εισοδήματος ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ. 
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού 2021-2027 στο 1,114% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισεκατομμύρια ευρώ, και 
Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία (κάποιοι εντάσσουν και τη Γερμανία σε αυτή την κατηγορία χωρών) δεν θέλουν ο προϋπολογισμός να ξεπερνάει το 1% του ΑΕΕ, δηλαδή το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται για τους λεγόμενους «σφιχτοχέρηδες» οι οποίοι επωφελούνται από τις επιστροφές.

Η Γαλλία και οι άλλες χώρες θα ήθελαν την κατάργηση των επιστροφών, προκειμένου οι διαθέσιμοι πόροι για κονδύλια να είναι αυξημένοι. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.


Οι τομείς που πλήττονται από τις περικοπές κονδυλίων, είναι η αγροτική οικονομία, η στήριξη της περιφερειακής σύγκλισης, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή οικονομία, αλλά και η μετανάστευση.


Η Γερμανία εμφανίζεται να θέλει κατανομή πόρων ευνοϊκή προς την έρευνα, την άμυνα κλπ και σε βάρος παραδοσιακών τομέων όπως η γεωργία και η αντιμετώπιση των αναπτυξιακών ανισοτήτων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Στον αντίποδα η Γαλλία με τη στήριξη της Ισπανίας υπερασπίζονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική και θέλουν να μην υπάρξει μείωση κονδυλίων, καθώς ο αγροτικός τομέας αυτών των χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις εθνικές τους οικονομίες.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ