ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ PATRIOT ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ?

Μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας και 140 Ελληνες στρατιωτικοί θα σταλούν  στην Σαουδική Αραβία, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών 

Φυσικά τα ερωτήματα που προκύπτουν απο την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, στη δεδομένη στιγμή, είναι πολλά και μεγάλα 

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδεχθεί την πρόταση για την μεταφορά μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας και  140 Ελλήνων στρατιωτικών στην Σαουδική Αραβία προκαλεί ερωτηματικά, αφού έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, με ευθείες απειλές πολέμου από τη γείτονα Τουρκία και με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να είναι κάτι παραπάνω από πιθανό...

Το μεγαλύτερο βασίλειο της αραβικής χερσονήσου η Σαουδική Αραβία από τον περασμένο Οκτώβριο  είχε υποβάλει αίτημα για τη διάθεση Patriot προκειμένου να προστατεύσει τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις από επιθέσεις 

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η αποδοχή της πρότασης  ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. 

Άλλωστε, στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν και άλλες χώρες, όπως είναι  το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία  ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία Οι ΗΠΑ έστειλαν πρόσφατα άλλους 3.000 στρατιώτες και έχουν αναπτύξει  δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot, δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και ένα σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD στην περιοχή.

Προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η δική μας αεράμυνα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση να προηγηθεί η ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που μέχρι πρότινος ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έγινε και ήδη η συγκεκριμένη πυροβολαρχία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό ετήσιο κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ και, με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, έχει συμφωνηθεί ότι θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα Patriot PAC-3  εκτός από προηγμένες αντιαεροπορικές, έχει μοναδικές αντιβαλλιστικές ικανότητες στην έκδοση PAC-3, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία, την στιγμή που η τουρκική βαλλιστική απειλή κατά των νησιών του Αιγαίου και την ενδοχώρας με εκατοντάδες βαλλιστικά βλήματα Bora-2, Kasirga και Yildirim-1/-2, έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά «εκτοξευθεί».

Το τουρκικό βαλλιστικό σύστημα Bora, καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος, ο Yıldırım-1 έχει βεληνεκές 150 χλμ, και 300 χλμ. έχει ο Yıldırım-2.

Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ