ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ - ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

Με αποκλεισμό Ελλάδος και Κύπρου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020 με πρωτοβουλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ. 



Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος,  ενώ ερωτηματικά προκαλεί ο αποκλεισμός από τη Γερμανία, της Ελλάδος και της Κύπρου από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.  

Η Ελληνική κυβέρνηση εμφανώς δυσαρεστημένη από τον αποκλεισμό της από τη Γερμανία στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, προτίθεται να βάλει veto σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών εάν δεν ζητηθεί η ακύρωση της παράνομης Συμφωνίας Ερντογαν - Σαράζ, που αγνοεί την Ελληνική Επικράτεια.  

Μένει βεβαίως να φανεί και ποιά ισχύ θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Ελλάδος, σε μια Ευρώπη που εμφανώς και επιβεικτικά την αγνοεί ως αυτόνομη κρατική οντότητα θεωρώντας ότι αυτή εκπροσωπείται από την ΕΕ... 


Οι στόχοι της Γερμανίας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Πρωταρχικός στόχος της γερμανικής πρωτοβουλίας είναι, σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα της DW, η διάσκεψη την Κυριακή να συμφωνήσει στην έναρξη μιας διαδικασίας η οποία θα κατέληγε στην αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη.

Δεδομένου ότι η Λιβύη είναι πλέον το σημαντικότερο σημείο αναχώρησης προσφύγων προς την Ευρώπη, η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου θα οδηγούσε σύμφωνα με τη γερμανική θεώρηση στην αύξηση των ροών. Επιπλέον, θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την παρουσία τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας όλοι οι συμμετέχοντες  στη Διάσκεψη για τη Λιβύη έχουν ήδη συμφωνήσει στο ψήφισμα τριών σημείων για την τήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν κηρύξει τα Ηνωμένα Έθνη.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ