EKTAKTH ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποιεί σήμερα συνάντηση εκτάκτου ανάγκης,  με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, για συζήτηση της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη. Στον Αραβικό Σύνδεσμο συμμετέχουν  22 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Εγγύς Ανατολής.


Η συνεδρίαση συγκαλείται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, μετά από αίτημα της επίσημης κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ στην Τρίπολη για τουρκική υποστήριξη απέναντι στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ που επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής», σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης, δύο ημέρες μετά από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε «στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Υπογράφουν ως σωματοφύλακες

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία, διέψευσε ότι η Aγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές του στη Λιβύη. Ωστόσο, Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη εστάλη τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση και θα τεθεί προς ψήφιση στις 2 Ιανουαρίου.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το απορρίπτει με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτείνει τη σύρραξη. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απειλεί τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη και τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Κλιμάκωση της λιβυκής κρίσης

Τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Τρίπολης συνιστούν μια κλιμάκωση της λιβυκής κρίσης, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης», είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Για τον Σαλαμέ, οι δύο αυτές συμφωνίες συνιστούν «μια κλιμάκωση στη σύγκρουση, καθώς την επεκτείνουν σε ζώνες απομακρυσμένες από τη Λιβύη, ιδίως στην αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκτασή της, κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο και επίσης την καθ` αυτό στρατιωτική κλιμάκωση».


Ο Σαλαμέ δήλωσε επίσης «απογοητευμένος και πληγωμένος» επειδή μετά από εννέα μήνες μαχών στην Τρίπολη, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα που να ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΟΗΕ», είπε, κατηγορώντας χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι παραβιάζουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ