ΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΧΤΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ !...



Η ιστορία των φυλαχτών και των αντικειμένων που μας φέρνουν τύχη (γούρια) φαίνεται πως χάνεται στα βάθη των αιώνων και στις αρχές της καταγεγραμμένης ιστορίας.




Μάγοι, αλχημιστές, ιερείς επιστρατεύονταν για να κατασκευάσουν μαγικά φίλτρα, ελιξίρια, φυλαχτά και τυχερά γούρια. Στην ιστορία κυριολεκτικά κάθε πολιτισμού έχουν αποδοθεί υπερφυσικές δυνάμεις προστασίας, ενδυνάμωσης, θεραπείας και μαντείας σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους κρυστάλλους και αντίστοιχα φυλαχτά κατασκευάζονταν από αυτούς για να καλύψουν τις ανάγκες όλων: από τους απλούς συνηθισμένους ανθρώπους μέχρι τους βασιλείς και τους ισχυρούς.
Αν και θα περίμενε κανείς, με το πέρασμα των αιώνων, με τη γνώση για καθετί εύκολα πλέον προσβάσιμη στον καθένα, γνώση που δίνει λογική και τεκμηριωμένη ερμηνεία σχεδόν στα πάντα, οι άνθρωποι δε θα κατέφευγαν πλέον σε αντικείμενα που πιστεύουν ή θεωρούν πως διαθέτουν κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις, εντούτοις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο αριθμός των ανθρώπων που φοράνε ή κατέχουν φυλαχτά και γούρια αυξάνει συνεχώς σε παγκόσμια κλίμακα.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως γούρια και φυλαχτά είναι λίγο πολύ το ίδιο πράγμα, ότι οι όροι είναι πρακτικά συνώνυμοι. Η αλήθεια είναι πως δημιουργούνται για διαφορετικό σκοπό: 
Τα γούρια έχουν στόχο να προσελκύσουν καλή τύχη. 
Τα φυλαχτά, όπως εξάλλου συνάγεται και από την ετυμολογία της λέξης, «φυλάσσουν» τον κάτοχό τους από πιθανό κίνδυνο και ακόμη 

φέρουν σε αυτόν κάποιο όφελος, εκείνο που επιθυμεί περισσότερο και εύχεται για τον εαυτό του : αγάπη, ευημερία, δύναμη, πνευματική ισορροπία. Η δύναμη ενός φυλαχτού έγκειται στο να σε βοηθήσει να επιτύχεις το μέλλον που οραματίζεσαι για σένα.

Γούρια
Η λέξη γούριπου θεωρείται ότι προέρχεται από τη λατινική για τον οιωνό (augurium) ή την τούρκικη λέξη για την τύχη (uğur)  , συνδέεται με αντικείμενα που εμείς θεωρούμε τυχερά. Μπορεί ένα γούρι να είναι μικρής αξίας, αλλά να αποκτά τη «δύναμή» του μέσα από την αξία που του προσδίδει ο κάτοχός του. Μπορεί ακόμη να είναι ένα αντικείμενο που έχει αξία μόνο για εμάς, συνήθως γιατί συνδέεται με κάποια μικρή ιστορία σημαντική και προσωπική. Τα γούρια τα φοράμε ή τα έχουμε πάνω μας ή τα τοποθετούμε στο χώρο μας.
Ένα τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα κλασικό γούρι συνυφασμένο με την κέλτικη παράδοση. Πολλά γούρια έχουν θρησκευτική προέλευση, όπως για 

πολλούς αιώνες στη χριστιανική παράδοση το σύμβολο του ψαριού θεωρούνταν τυχερό γιατί ήταν συνδεδεμένο με το Χριστό.


Στην Ελληνική παράδοση το υπέροχο ρόδι είναι σύμβολο καλοτυχίας. Οι πρόγονοί μας έσπαγαν ένα ρόδι στο κατώφλι ενός νέου σπιτιού και το έθιμο αυτό συνεχίζεται ως τις μέρες μας, κυρίως την Πρωτοχρονιά. 
Χαρακτηριστικό περιδέραιο με χρυσά περίαπτα ρόδια, από τον Τάφο III (τάφος των Γυναικών), στις Μυκήνες Ταφικός κύκλος Α, -16ος αιώνας, Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Αιγυπτιακό ankh επίσης, ή «σταυρός της ζωής», είναι και γούρι γιατί θεωρείται πως φέρνει καλοτυχία αλλά και φυλαχτό γιατί πιστεύεται πως παρέχει προστασία.

Στην εποχή μας, αν και φαινομενικά οξύμωρο με τον ορθολογισμό που μας διακατέχει, υπάρχει μια έντονη και αυξανόμενη επιθυμία να φοράμε ή να κρατάμε στα κλειδιά μας ή στο πορτοφόλι μας ή να έχουμε στο σπίτι μας γούρια. Βραχιόλια με charms τα τελευταία χρόνια αποτελούν παγκόσμιο trend. Προφανώς οι άνθρωποι νιώθουμε πως ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ, που μοιάζει να μην μπορούμε να επηρεάσουμε τα πιο πολλά από όσα εξελίσσονται σε παγκόσμια κλίμακα,  χρειαζόμαστε καλή τύχη σε όλους τους τομείς της ζωής μας και προσπαθούμε να την προσελκύσουμε με κάθε τρόπο.

Φυλαχτά
Τα φυλαχτά φοριούνται για προστασία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Οι πρόγονοί μας ζούσαν σε ένα κόσμο όπου ακατανόητα και τρομακτικά πράγματα συνέβαιναν γύρω τους και γι αυτό ένιωθαν πως είχαν την ανάγκη κάποιου φυλαχτού που θα τους προστάτευε από άγνωστους κινδύνους.
Το «κακό μάτι» εδώ και τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια θεωρείται πως ήταν ένας από τους κινδύνους που συνιστούσαν προστασία με ειδικό φυλαχτό. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το ότι σε όλες σχεδόν τις κουλτούρες και θρησκείες αναγνωρίζεται η δύναμη που μπορεί να έχει ένα «κακό» βλέμμα. Ματάκια, hamsa χεράκια, ειδικοί περίτεχνοι κόμποι αλλά και κάποιες ενεργειακές πέτρες όπως το τυρκουάζ, η μαύρη τουρμαλίνη, ο όνυχας, ο γρανάτης, ο αχάτης Botswana, πιστεύεται πως λειτουργούν αποτρεπτικά ενάντια στην αρνητική ενέργεια που έχει ένα κακό βλέμμα.


Παράλληλα, φυλαχτά οι άνθρωποι χρειάζονταν και για να αποκτήσουν κάποιο «χάρισμα» που επιθυμούσαν: δύναμη, σωματική ή/και ψυχική, ενέργεια, εσωτερική γαλήνη αλλά και για να προσελκύσουν τον έρωτα, να κάνουν την αγάπη να κρατήσει για πάντα, να θεραπευτούν από ασθένειες, σωματικές και ψυχικές. Όταν έχει κάποιος εξαντλήσει τις δικές του προσπάθειες, ίσως αφήνεται πια να βοηθηθεί από τις υπερφυσικές δυνάμεις ενός πολύτιμου φυλαχτού.
Λέγεται πως σε πεδία ανταγωνιστικά όπως ο αθλητισμός, πέρα από το ταλέντο, την άσκηση και τις ικανότητες, ένα μέρος για την απόκτηση της πολυπόθητης διάκρισης εναποτίθεται σε μικρά τυχερά προσωπικά φυλαχτά.
Φυλαχτά κέλτικα με νεράιδες, μαγικά πλάσματα, αγγέλους, αιγυπτιακά με θεότητες όπως η Μπαστ , ο Χόρους, ο Άνουμπις , διαχρονικά σύμβολα , όπως το σπαθί, η σπείρα ζωής, το δέντρο ζωής, το άπειρο κλπ συναντάμε στις μέρες μας σε αντικείμενα αλλά κυρίως σε κοσμήματα. 

Τα ροζάριο και τα βουδιστικά malas επιτάσσει η μόδα τα τελευταία χρόνια να είναι ταυτόχρονα φυλαχτά και accessories.

Οι ενεργειακές πέτρες, προϊόντα θαυμαστής φυσικής διεργασίας και εξέλιξης, συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων με μεταφυσικές ιδιότητες που πιστεύεται πως μπορούν να μεταδώσουν σε εκείνον που τις φορά ή τις κατέχει ανάλογα με το ζώδιό του ή το μήνα γέννησης και φυσικά ανάλογα με το τι είναι εκείνο που επιθυμεί να αποκτήσει ή να κατέχει.
Πολλοί ειδικοί στις ενεργειακές πέτρες πιστεύουν πως πέρα από τις ιδιότητες του κάθε λίθου και τη σχέση του με το ζώδιό μας, πρέπει να επιλέγουμε ως την τυχερή μας πέτρα, το δικό μας φυλαχτό, με βάση το πώς μας κάνει να νιώσουμε, με βάση το αν μας «ταιριάζει» ή όχι. Υπάρχουν πολύτιμες κι ημιπολύτιμες πέτρες, που αν τις κρατήσουμε στα δύο μας χέρια μας δημιουργούν ζεστασιά και ευφορία, άλλες μας γεμίζουν με επιθετικότητα και άλλες μας φέρνουν μια μελαγχολία. 
Το οπάλιο για παράδειγμα, η εξωπραγματικά όμορφη και φλογερή πέτρα του Οκτωβρίου θεωρείται πως φέρνει κακοτυχία σε όσους τη φορούν χωρίς να είναι η γενέθλια πέτρα τους. 





Ο αμέθυστος επίσης, η μωβ πέτρα των ζωδίων του χειμώνα, για κάποιους ανθρώπους δεν είναι «φιλική» πέτρα και δεν παίρνει την θερμοκρασία του σώματός τους φορεμένη παρά παραμένει παγωμένη!


Στον 21ο αιώνα, εξακολουθούμε και αποζητούμε τις μεταφυσικές και υπερφυσικές ιδιότητες που η παράδοση αλλά και εμείς οι ίδιοι αποδίδουμε σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Όση γνώση και αν αποκτήσουμε, όσο κι αν η τεχνολογία έχει κάνει πιο απλά τόσα πολλά στη ζωή μας, πάντα θα νιώθουμε πως ελλοχεύουν κίνδυνοι που αδυνατούμε να εμποδίσουμε να μας επηρεάσουν, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δε θα μπορούμε να κατανοήσουμε όπως οι χαμένες ευκαιρίες, οι χαμένες αγάπες, μια αναπάντεχη ασθένεια και γι αυτό θα καταφεύγουμε στην ελπίδα που χαρίζουν τα γούρια και τα φυλαχτά για ένα αύριο όπως εμείς το οραματιζόμαστε.


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ