ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΊΟΥ

Την προσφυγή στη Χάγη φαίνεται πως έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση ως τον "απο μηχανής θεό" που θα την βγάλει απο το αδιέξοδο που βρίσκεται, για το μοίρασμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.



Μιλώντας ο πρωθυπουργός στο "Βήμα" έκανε ξεκάθαρα λόγο για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και τις «θαλάσσιες ζώνες» 

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα μας προετοίμασε, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την όποια απόφαση ληφθεί. 

"Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου". 

Το βέβαιο είναι, πως στη Χάγη, οι Τούρκοι θα βάλουν στο τραπέζι όλα τα εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες, τις «γκρίζες ζώνες», και τις απαιτήσεις τους επί της ΑΟΖ του Καστελορίζου και της υφαλοκρηπίδας της Κρήτης, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη. Και κατά κανόνα, οι αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου είναι συμβιβαστικές. Άρα, λογικά κάτι θα πάρουν οι Τούρκοι απ’ αυτά που ζητούν! 

Αλλη μια κατά κράτος ήττα κι ένας επαίσχυντος συμβιβασμός ;


Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ