ΔΑΝΙΑ Η ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Έχουμε όλοι ακούσει το αξίωμα ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Αλλά  θυμάστε πόσο ευτυχισμένοι ήσασταν στο δείπνο με φίλους την περασμένη εβδομάδα, ή παρακολουθώντας Star Wars στον κινηματογράφο, ή αγοράζοντας κάτι που θέλατε πάρα πολύ; Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τα χρήματα.





Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί μπορεί να έχουν κρυφά καταλάβει: ότι δηλαδή, υπάρχει πράγματι μια σύνδεση ανάμεσα στο χρήμα των δαπανών και την ευτυχία. 
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science την περασμένη εβδομάδα, όπου διαπιστώθηκε ότι η ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνεται με τις δαπάνες, αλλά μόνο αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητας τους.

Η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2016.
Η έρευνα ανέλυσε περισσότερες από 76.800 συναλλαγές από 625 συμμετέχοντες σε μια περίοδο έξι μηνών για την εξαγωγή συμπερασμάτων. 
Κάθε συναλλαγή ταξινομείται σε μία από τις 59 κατηγορίες δαπανών, οι οποίες στη συνέχεια βαθμολογούνται ανάλογα με το πόσο έντονα είναι συνδεδεμένες με τα πέντε μεγάλα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας  (διαφάνεια, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, τερπνότητα, νεύρωση.) 
Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν απευθείας  με έναν τύπο προσωπικότητας και τις δοκιμές ικανοποίησης από τη ζωή, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δαπάνες ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τύπο προσωπικότητας.
Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι εξωστρεφείς είχαν δαπανήσει περίπου $ 77 περισσότερα σε μπαρ από τους εσωστρεφείς, και οι άνθρωποι που ήταν πολύ ευσυνείδητοι είχαν δαπανήσει περίπου $ 183 περισσότερα για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση.

Αυτές οι δαπάνες που συνδέονται με την προσωπικότητα σαφώς σχετίζεται με την ευτυχία. "Οι συμμετέχοντες που αγόρασαν προϊόντα που  ταιριάζουν περισσότερο με τις προσωπικότητές τους ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τη ζωή τους, και αυτό το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο από εκείνο του συνολικού εισοδήματος ή του συνόλου των δαπανών," που κατέγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Ωστόσο, η μελέτη αυτή έδειξε μόνο συσχέτιση, όχι αιτιότητα, και οι ερευνητές αιτιολογησαν ότι η αύξηση της ευτυχίας θα μπορούσε να προέρχεται από τη μεγαλύτερη αυτογνωσία, ή άλλο παράγοντα.
Έτσι πραγματοποίησαν μια δεύτερη μελέτη, με 79 συμμετέχοντες, οι οποίοι πήραν κάθε ένας $ 10 που είπαν πως θα καταναλώσουν.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα τεστ ευτυχίας πριν τους δοθεί το κουπόνι, μετά την παραλαβή, μετά τη χρήση του κουπονιού, και μετά από τη συμμετοχή στην καθορισμένη δραστηριότητα για 30 λεπτά. 
Και έτσι οι ερευνητές θα μπόρεσαν να καθορίσουν ότι οι εξωστρεφείς είπαν να δαπανήσουν $ 10 σε ένα μπαρ έγιναν σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από ό, τι οι εσωστρεφείς δεδομένης της ίδιας δραστηριότητας, ενώ το αντίθετο ίσχυε για όσους πήγαν στο βιβλιοπωλείο.

"Τα αποτελέσματα της πειραματικής μελέτης δείχνουν ότι η επίδραση αυτή είναι αιτιώδης: Η Προσωπικότητα συμφωνημένα δαπανών αυξάνει την ευτυχία», έγραψαν.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα δεδομένα τους δεν πρέπει να εκληφθούν ως ένα μέτρο να αξιολογηθούν οι  αμοιβές των δαπανών-λογιστή και ασφάλισης σπιτιού ως κατάλληλες για εσωστρεφή άτομα, αλλά οι δαπάνες σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα προϊόντα είναι απίθανο να γίνουν από κάποιον ευτυχισμένο.

Συνολικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δείχνει τη σημασία του να δαπανώνται χρήματα με έναν τρόπο που να ταιριάζει με τον τύπο προσωπικότητας. "Η εύρεση των σωστών προϊόντων για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τον προτιμώμενο τρόπο ζωής ενός ατόμου θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου σημαντική για την ευημερία και την εξεύρεση της σωστής εργασίας, το δικαίωμα στη γειτονιά, ή ακόμη και τους σωστούς φίλους και συνεργάτες», γράφουν.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ