ALEΚSEI LEONOV - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Ο Aleksei Leonov, ο Ρώσος κοσμοναύτης που έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπατούσε στο διάστημα, ένα συναρπαστικό κατόρθωμα που τον κοστίζει σχεδόν τη ζωή του αλλά αύξησε το σοβιετικό κύρος κατά τη διάρκεια του αγώνα διαστήματος Ψυχρού Πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, πέθανε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στη Μόσχα. Ήταν 85 ετών.



CreditCreditAssociated Press


Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον Roscosmos, το ρωσικό διαστημικό πρακτορείο, στην ιστοσελίδα του.

Το επίτευγμα ορόσημο από τον κ. Leonov, κύριο μέλος της Σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας εκείνη την εποχή, έδειξε ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο διάστημα έξω από τα όρια του σκάφους τους και πιθανότατα να περπατήσουν στο φεγγάρι μια μέρα.





Ο διαστημικός του διάδρομος, τον Μάρτιο του 1965, προβλήθηκε από τους τηλεθεατές στη Σοβιετική Ένωση και την Ευρώπη σε βιντεοταινία. Αργότερα στην αποστολή, μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή έδειξε τον κ. Λεονόφ και έναν συνάδελφό του κοσμοναύτη στα πόδια τους στην καμπίνα.

Το διαστημικό λεωφορείο επέτρεψε στους Ρώσους για άλλη μια φορά να ανεβαίνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διάστημα. είχαν ξεκινήσει τον πρώτο δορυφόρο, Sputnik, τον Οκτώβριο του 1957 και τον πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο σε τροχιά, με τον Yuri Gagarin, τον Απρίλιο του 1961.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ