ΙΝΔΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA 1000 ΕΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ROOPKUND

Η μελέτη DNA εμβαθύνει το μυστήριο της λίμνης γεμάτης σκελετούς
Εκατοντάδες σώματα στη λίμνη Roopkund ανήκαν σε προσκυνητές που έχασαν τη ζωή τους σε μια θύελλα των Ιμαλαΐων πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια σύμφωνα με τους ερευνητές.






Η Roopkund, μια απομακρυσμένη λίμνη ψηλά στα ινδικά Ιμαλάια, φιλοξενεί ένα από τα πιο μυστηριώδη μυστήρια της αρχαιολογίας: τους σκελετούς των 800 ανθρώπων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Nature Communications και προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη στη "Skeleton Lake" - αλλά τα αποτελέσματα εγείρουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι προκαταρκτικές μελέτες DNA πρότειναν ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο Roopkund ήταν από την Νότια Ασιατική καταγωγή και οι ραδιοκαρμπονιέρες χρονολογούνται από το συγκρότημα τοποθεσιών στο 800 π.Χ., ένα σημάδι ότι όλοι πέθαναν σε ένα μόνο γεγονός.

Τώρα, αναλύσεις πλήρους γονιδιώματος από 38 σειρές σκελετικών υπολειμμάτων αναδεικνύουν αυτή την ιστορία. Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχαν 23 άτομα με νότια ασιατική καταγωγή στο Roopkund, αλλά πέθαναν κατά τη διάρκεια ενός ή περισσοτέρων γεγονότων μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μ.Χ. Επιπλέον, οι σκελετοί Roopkund περιέχουν μια άλλη ομάδα 14 θυμάτων που πέθαναν εκεί χίλια χρόνια αργότερα Πιθανότατα σε ένα μόνο γεγονός.




Και σε αντίθεση με τους μεταγενέστερους νότιους ασιατικούς σκελετούς, η προηγούμενη ομάδα στο Roopkund είχε μια γενετική καταγωγή συνδεδεμένη με τη Μεσόγειο-Ελλάδα και την Κρήτη, για να είμαι ακριβής. (Ένα επιπλέον άτομο, που πέθανε ταυτόχρονα με την ομάδα της Μεσογείου, είχε ανατολική ασιατική καταγωγή.) Κανένα από τα εξετασθέντα άτομα δεν ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους και πρόσθετες μελέτες ισοτοπίας επιβεβαιώνουν ότι οι νοτιοασιατικές και μεσογειακές ομάδες έτρωγαν διαφορετικές δίαιτες.

Γιατί ήταν μια μεσογειακή ομάδα στο Roopkund, και πώς συναντήθηκαν το τέλος τους; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν .

"Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές πηγές γενετικών καταγμάτων των σκελετών του Roopkund αλλά δεν απαντήσαμε γιατί οι Μεσογειακοί άνθρωποι ταξίδευαν σε αυτή τη λίμνη και τι έκαναν εδώ", γράφει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Niraj Rai, αρχαιογενετικός στην Birbal Sahni Institute of Palaeosciences στο Lucknow, Ινδία, σε ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ