ΕΠΙΔΗΜΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Σε επιδημικές διαστάσεις έχει φτάσει η μοναξιά στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα



Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι, τις περισσότερες εβδομάδες, περισσότεροι από 225.000 ηλικιωμένοι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών δεν μιλάνε καθόλου, ενώ 2,6 εκατομμύρια μιλούν σε - το πολύ - τρείς μη ξένους.

Συνολικά, σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ηλικιωμένοι έχουν βιώσει τη μοναξιά, σύμφωνα με την έρευνα. Για πάνω από 600.000 από αυτές τις μοναχικές ψυχές, η έλλειψη κοινωνικοποίησης είναι τόσο συντριπτική που τους εμποδίζει να βγουν στον κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η έρευνα για 1.896 άτομα, που διεξήχθη από την UK Age, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει τους ηλικιωμένους, διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση με τους γείτονες ή το χαμόγελο των ξένων στην στάση του λεωφορείου θα έκανε έναν κόσμο διαφοράς, ανέφεραν οι ερωτηθέντες.

Η συγκλονιστική πραγματικότητα της τρίτης ηλικίας,  έχει δημιουργήσει ανησυχίες και σε νεαρότερα τμήματα του πληθυσμού, ενώ το 55% των ερωτηθέντων ηλικίας 16 έως 45 ετών δήλωσαν ότι ανησυχούν για το να μένουν μόνοι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η μοναξιά όχι μόνο απομονώνει, αλλά και θέτει έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία - πολύ μεγαλύτερο από την παχυσαρκία, λένε οι μελέτες. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται μόνοι:  είτε ένας στους πέντε χιλιάδες αναφέρει ότι αισθάνεται μόνος και δεν έχει "φίλους", σύμφωνα με άλλη έρευνα του 2019. Οι έφηβοι, επίσης, είναι πιο μοναχικοί από ποτέ και το ψηφιακό τοπίο εργασίας φαίνεται να εντείνει το πρόβλημα.

Για να καταπολεμήσει την κατάσταση, ένας Αμερικανός επιστήμονας εργάζεται επί του παρόντος για την ανάπτυξη ενός χαπιού για τη θεραπεία της μοναξιάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ορίσει έναν υπουργό μοναξιάς για να διευκολύνει την επιδημία.

"Η μοναξιά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα επειδή η συνταξιοδότηση, το έλλειμμα και η κακή υγεία σημαίνουν ότι πολλοί ηλικιωμένοι θεωρούν ότι ξοδεύουν πολύ λιγότερο χρόνο να απολαμβάνουν την συντροφιά άλλων από ό, τι θα ήθελαν", λέει ο φιλανθρωπικός διευθυντής Caroline Abrahams.

Απαντώντας σε έντονα ευρήματα της έκθεσης, η Cadbury και η Age UK συνεργάζονται στη δημιουργία μιας μπαρας σοκολάτας περιορισμένης έκδοσης που ονομάζεται "Donate Your Words". Ένα μέρος των προϊόντων της θα δωριστεί στο Age UK.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ