ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2,5 ΔΙΣΕΚΑΤ. ΧΡΟΝΙΑ

Υπήρξαν αρκετά γεγονότα μαζικής εξάλειψης των ειδών, κατά τη διάρκεια της ιστορίας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος εξαφάνισης της Κρητιδικής-Παλαιογονίας και αναμφίβολα του πιο γνωστού λόγου του θανάτου των δεινοσαύρων. 




Τώρα, οι ερευνητές μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα νέο γεγονός μαζικής εξαφάνισης, το οποίο συνέβη πριν από 2,05 δισεκατομμύρια χρόνια και πιθανώς σκότωσε μεταξύ 80% και 99,5% της ζωής στη Γη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS, μια ομάδα ερευνητών κοίταξε βράχους στον κόλπο Hudson, τον Καναδά, που σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και διαπίστωσε ότι υπήρξε μια απότομη πτώση στη ζωή πριν από 2.05 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό συνέβη σε συνάρτηση με το τέλος της Μεγάλης Οξειδωτικής Εκδήλωσης (GOE), μια περίοδο μεταξύ 2,4 και 2 δισεκατομμυρίων ετών που είδε μια αύξηση και τελικά μια τεράστια πτώση των επιπέδων οξυγόνου στον πλανήτη.

"Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μετρήσεις ισοτόπων θείου και ισότοπου βαρίου, σε συνδυασμό με ραδιομετρικές ηλικίες από στρώματα bracketing, συμπεραίνουμε ότι τα θειικά άλατα που μελετώνται εδώ καταγράφουν θειικό περιβάλλον αμέσως μετά το GOE (περίπου 2.018 Ma)", αναφέρει η περίληψη της μελέτης. "Αυτά τα θειικά ορυκτά κατέλαβαν αρνητικές ανωμαλίες ισοτόπων τριπλού οξυγόνου τόσο χαμηλές όσο ~ -0,8 ‰. Τέτοιες αρνητικές τιμές που συμβαίνουν λίγο μετά το GOE απαιτούν μια ταχεία μείωση της πρωτογενούς παραγωγικότητας> 80%, αν και ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις είναι εύλογες ".

Η αφαίρεση συνεχίζει: "Δεδομένου ότι τα δεδομένα αυτά συνεπάγονται μια κατάρρευση της πρωτογενούς παραγωγικότητας και όχι της αποδοτικότητας των εξαγωγών, η ενεργοποίηση αυτής της μετατόπισης στο γήινο σύστημα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών, όπως ο φώσφορος. Αθροιστικά, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν ότι ο GOE της Γης είναι μια ιστορία της γιορτής και της πείνας: Μια γεωλογική πρωτοφανής μείωση στο μέγεθος της βιόσφαιρας συνέβη κατά τη διάρκεια της μετάβασης των τελικών GOE. "

Το Μεγάλο Πεθαίο Γεγονός, το μεγαλύτερο γνωστό γεγονός μαζικής εξαφάνισης, σκότωσε το 96% όλων των θαλάσσιων ειδών και το 73% των χερσαίων σπονδυλωτών ειδών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο μαζικής εξάλειψης μπορεί να προκλήθηκε από μια «υπέρβαση του οξυγόνου», όπου το οξυγόνο αυξήθηκε σε κλιμακωτά και μη βιώσιμα επίπεδα που τελικά κατέρρευσε όταν οι οργανισμοί που το χρειάστηκαν για να επιβιώσουν έτρεχαν από θρεπτικά συστατικά.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Πίτερ Κρόκφορντ, δήλωσε στο Newsweek ότι μεταξύ 200 και 100 εκατομμυρίων ετών πριν από την εκδήλωση, υπήρξε μεγάλη ζωή στον πλανήτη.

"Πάνω από τα 100 έως 200 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτό το γεγονός, υπήρξε μεγάλη ζωή στον πλανήτη, αλλά μετά από αυτό το γεγονός ένα τεράστιο τμήμα πέθανε", δήλωσε ο Κρότφορντ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. "Εντούτοις, αντί να ανακάμψει όπως πιο πρόσφατες μαζικές εξαφανίσεις, το μέγεθος της ζωής στον πλανήτη ή το μέγεθος της βιόσφαιρας παρέμεινε μικρό για τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης - περίπου δύο δισεκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν".

"Ενώ η εξαφάνιση δεν είναι ο κατάλληλος όρος για αυτό το γεγονός, δεδομένου ότι πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ ποια, αν υπάρχουν, τα πραγματικά είδη εξαφανίστηκαν, φαίνεται ότι υπήρξε σίγουρα μια δραματική μείωση του ποσού της ζωής στον πλανήτη", έγραψε ο Crockford μια θέση blog που συνοδεύει την έρευνα.

Ο Κρόκφορντ δήλωσε στο Newsweek ότι η πιθανή ανακάλυψη θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η Γη στο μακρινό μέλλον.

"Όπως και πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, η σημερινή βιόσφαιρα (συμπεριλαμβανομένου και εμού) βασίζεται στη βάση της τροφικής αλυσίδας", πρόσθεσε. "Σήμερα, αυτό είναι μικροοργανισμοί στον ωκεανό και τα φυτά στη γη. Παρόλο που τα επίπεδα οξυγόνου πιθανότατα δεν θα αλλάξουν με ρυθμό αρκετά γρήγορο σε επίπεδο αρκετά σημαντικό ώστε οι άνθρωποι να πάρουν μεγάλη προσοχή, θα μπορούσαν να αλλάξουν απολύτως τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια ».




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ