ΕΥΦΥΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΝΟΣ ΑΤΟΜΟΥ

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας φαίνεται να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στο δυναμικό κέρδους ενός ατόμου όσο η ευφυΐα, έχουν ανακαλύψει οι ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ αυτοπεποίθησης και κοινωνικοποίησης και υψηλότερου εισοδήματος στη μετέπειτα ζωή - και δείχνουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στην κοινωνία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.


Ένα από τα πιο τεκμηριωμένα φαινόμενα στην ψυχολογία είναι το φαινόμενο Flynn - η συνεχιζόμενη άνοδος των γνωστικών ικανοτήτων. Δείχνει μια συνεχή αύξηση των αποτελεσμάτων των τεστ νοημοσύνης σε χώρες ανά τον κόσμο από τη δεκαετία του 1930 - αν και αυτό φαίνεται να έχει τελειώσει σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.


Η κατανόηση των επιπέδων πληροφοριών είναι σημαντική καθώς χρησιμεύει ως δείκτης για πράγματα όπως η εκπαίδευση, το επάγγελμα και το εισόδημα. Αλλά η προσωπικότητα που επηρεάζει αυτά τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.


Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και του Πανεπιστημίου Aalto εξέτασαν τα δεδομένα περίπου 420.000 ανδρών που γεννήθηκαν στη Φινλανδία μεταξύ 1962 και 1976. Τα στοιχεία προήλθαν από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις -όλοι οι άνδρες στη Φινλανδία, εάν είναι επιλέξιμοι, συντάσσονται στη στρατιωτική θητεία στα 18 και λαμβάνουν τυποποιημένες εξετάσεις γνωστικής και προσωπικότητας κατά την ένταξή τους.


Από αυτό, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της προσωπικότητας σε ορισμένα χαρακτηριστικά και να τα συνδέσουν με αυτό που οι άντρες θα πήγαιναν για να κερδίσουν. Τότε ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν αποτελέσματα αυτοπεποίθησης και κοινωνικοποίησης για να προβλέψουν υψηλότερα εισοδήματα στη μετέπειτα ζωή.


Τα ευρήματα έδειξαν σταθερή αύξηση αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας τα τελευταία 15 χρόνια και ότι αυτό συνδέθηκε με αύξηση των κερδών κατά 12%. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση αυτών των χαρακτηριστικών προσωπικότητας ήταν παρόμοιου μεγέθους με την αύξηση των επιπέδων πληροφοριών κατά την ίδια περίοδο - με τους συγγραφείς να καταλήγουν ότι «υπάρχει ένα φαινόμενο Flynn για προσωπικότητα που αντικατοπτρίζει το αρχικό φαινόμενο Flynn για γνωστικές ικανότητες».


Ο συγγραφέας της μελέτης Matti Sarvimäki, στο Πανεπιστήμιο Aalto του Ελσίνκι, λέει στο Newsweek ότι τα ευρήματά τους θέτουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της προσωπικότητας στα κέρδη. "Πρόκειται για μια σύντομη βίβλο που ξεκινά την ερευνητική μας ατζέντα", λέει. "Δείχνουμε ότι υπάρχει αυτή η τάση και ότι είναι σαφώς κάτι για να μελετήσουμε. Ελπίζουμε να μελετήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό καθώς προχωρούμε. "


Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στη μελέτη - ένα σημαντικό είναι ότι περιλαμβάνει μόνο δεδομένα για τους άνδρες. «Απλά δεν έχουμε τα δεδομένα», λέει ο Sarvimäki. "Θα θέλαμε να [διεξάγουμε παρόμοια έρευνα για τις γυναίκες], αλλά φυσικά ο περιορισμός είναι ότι αυτά τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα".


Αυτό που έχει οδηγήσει σε αυτή την άνοδο των επιπέδων αυτοπεποίθησης και κοινωνικότητας δεν είναι γνωστό, ούτε πώς συνδέεται με υψηλότερα κέρδη. Και αυτό είναι που η ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει στο επόμενο.

Θα ερευνήσουν τις αλλαγές στη ζήτηση για ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα στην αγορά εργασίας, καθώς και τους λόγους πίσω από την αλλαγή των προσωπικοτήτων με την πάροδο του χρόνου. «Ειδικότερα, θέλουμε να κατανοήσουμε τα πράγματα όπως οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στις πολιτικές φροντίδας των παιδιών - πώς επηρεάζουν την προσωπικότητα;» Ο Sarvimäki λέει «Νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες που μας παρέχουν ορισμένα στοιχεία με αυτά τα δεδομένα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι "

Μια πρόταση είναι ότι η αύξηση της νοημοσύνης συνδέεται με την αύξηση της κοινωνικότητας και της αυτοπεποίθησης. "Θεωρούμε το έργο μας παράλληλο που εξετάζει τις αλλαγές στις γνωστικές ικανότητες", λέει. "Αυτή η συζήτηση [σχετικά με το φαινόμενο Flynn σε πληροφορίες] συνεχίζεται από τη δεκαετία του '80 και δεν είναι ακόμα πειστική. Νομίζω ότι πολλά από τα επιχειρήματα που έγιναν σε αυτή τη συζήτηση μπορεί να είναι χρήσιμα στο να σκεφτόμαστε και τις αλλαγές της προσωπικότητας.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμα τους μηχανισμούς πίσω από τις τάσεις. Μόλις αρχίσουμε να τα κατανοούμε καλύτερα, τότε θα μπορέσω να δώσω καλύτερη απάντηση. "




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ