SRI LANKA -ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΟΝΟΙ ΕΥΠΟΡΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΟΙ ΒΟΒΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκότωσαν τουλάχιστον 359 άτομα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Πριμέρας της Σρι Λάνκα ήταν άτομα υπεράνω υποψίας αφήνοντας έκπληκτες τις αρχές 









Σύμφωνα με  δηλώσεις αξιωματούχων την Τετάρτη, μεταξύ των βομβιστών αυτοκτονίας ήταν και  ένας φοιτητής που φοίτησε νομική στην Αυστραλία.

ι περισσότεροι  από τους βομβιστές, είναι καλά μορφωμένοι και προέρχονται από την μεσαία ή ανώτερη μεσαία τάξη, έτσι είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και οι οικογένειές τους είναι αρκετά σταθερές", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σρι Λάνκα, Ρούβαν Βιγιαβρεντένε, στους δημοσιογράφους των οκτώ ανδρών και μιας γυναίκας για τους οποίους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι πίσω από τη σφαγή.

Ίσως κανείς να μην ταιριάζει περισσότερο σε αυτή την κατηγορία, από τους αδελφούς Inshaf και Ilham Ahmed Ibrahim, γιους εξέχοντος εξαγωγέα μπαχαρικών της Σρι Λάνκα, Mohamed Ibrahim, σύμφωνα με το ινστιτούτο Firstpost, το οποίο επικαλείται πηγές πληροφοριών που ταυτοποίησαν τα αδέλφια ως δύο από τους επιτιθέμενους.

Φέρνοντας σχεδόν πανομοιότυπα σακίδια γεμισμένα με εκρηκτικά, ο Inshaf, 33 και ο Ilham, 31 ετών, εισήλθαν σε δύο ξενοδοχεία στην παράκτια πρωτεύουσα του Colombo την Κυριακή του Πάσχα το πρωί.

Στους πολυσύχναστους μπουφέδες του πρωινού, οι αδελφοί πυροδότησαν τα θανατηφόρα φορτία τους μέσα σε λίγα λεπτά το ένα από το άλλο, δύο από έξι σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις που σκότωσαν τουλάχιστον 359 άτομα και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλα 500 ξενοδοχεία και εκκλησίες του νησιού.

Στις χαοτικές ώρες μετά το πρώτο και μεγαλύτερο κύμα εκρήξεων, οι αστυνομικοί της Σρι Λάνκα ανίχνευαν τους αδελφούς πίσω σε ένα οικογενειακό σπίτι χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση που χρησιμοποιήθηκε στο check-in του ξενοδοχείου και έβγαιναν μέσα.

Τότε η σύζυγος ενός από τους αδελφούς πυροδότησε ένα δικό της σακίδιο, σκοτώνοντας τον εαυτό της, τα δύο παιδιά της και τρεις αστυνομικούς, ανέφερε προηγουμένως η Agence France-Presse.





Τώρα, ο μπαμπάς Μοχάμεντ Ιμπραήμ και ένας τρίτος γιος, ο Ijas, είναι μεταξύ τουλάχιστον 60 ατόμων που έχουν ανακρίνονται από τους αστυνομικούς στο Colombo, ανέφερε ο Firstpost.

Ο ιδρυτής της Ishana Exports, με έδρα το Colombo, και η οικογένειά του  είναι "πολύ καλά δικτιομένοι, πολύ πλούσιοι και πολιτικά συνδεδεμένοι", δήλωσε ένας γείτονας  Pamuditha Anjana στο CNN.

Ο Χίλι Αχάμεντ, αντιπρόεδρος του μουσουλμανικού συμβουλίου της Σρι Λάνκα, δήλωσε ότι πίστευε ότι ο μεγιστάνας μπαχαρικών - εξέχον μέλος της μικρής αλλά σφιχτά συνδεδεμένης μουσουλμανικής κοινότητας του Colombo - ήταν πολύ επικεντρωμένος στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία για να παρατηρήσει την προφανή ριζοσπαστικοποίηση του γιου του.

"Ήταν ένας πολυάσχολος επιχειρηματίας", δήλωσε ο Ahamed στο CNN. "Πιθανότατα αγνοούσε εντελώς το τι συνέβαινε γύρω του.

«Αμφιβάλλω ότι είχε γνώση».

Ο Ahamed πρόσθεσε ότι οι γιοι του Ibrahim ήταν "καλά μορφωμένοι στο εξωτερικό", ένα χαρακτηριστικό που μοιράστηκαν με έναν άλλο βομβαρδισμό που προσδιορίστηκε την Τετάρτη.

"Ένας από αυτούς ξέρουμε ότι πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια πήγε στην Αυστραλία για ένα πτυχίο νομικής", δήλωσε ο Wijewardene για έναν ύποπτο, που προσδιορίστηκε από πηγές της Sky News ως Abdul Lathief Jameel Mohamed.

Ο Μωάμεθ σπούδασε στη Νοτιοανατολική Αγγλία μεταξύ 2006 και 2007, πριν από τη λήψη μεταπτυχιακών μαθημάτων στην Αυστραλία και τελικά την επανεγκατάσταση στη Σρι Λάνκα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Επίσης προσδιορίστηκε την Τετάρτη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Inshan Seelavan, ο οποίος περιγράφεται από τον προεδρικό σύμβουλο Σιράλ Λακτιλάκα της Σρι Λάνκα, όχι μόνο ως βομβιστής, αλλά και ως «πρωταγωνιστής»  - ένα σημείο που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του κυβερνήτη ότι ο Ζοχράν Χασίμ ήταν ο αρχηγός.





Ο Χασίμ, ο φλογερός κληρικός που μισεί τη Δύση στο τιμόνι της τοπικής τρομοκρατικής κυβέρνησης National Towheed Jama'ar, θεωρείται επίσης βομβιστής, αν και ο θάνατός του δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Οι αρχές της Σρι Λάνκα απέδωσαν αρχικά την ευθύνη για την αιματοχυσία στην ομάδα του Χασίμ και σε μια άλλη τοπική ομάδα, τον Τζαμιμίγιαλ Μιλάθου Ιμπραήμ, αλλά το Ισλαμικό Κράτος ανέβηκε την Τρίτη για να διεκδικήσει την ευθύνη.




Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ