Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΚΛΕΜΕΝΟΥ ΦΕΡΕΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Οι προσπάθειες των Υπουργείων Αρχαιοτήτων και Εξωτερικών κατάφεραν να αποδείξουν το δικαίωμα της Αιγύπτου να ανακτήσει ένα παλαιό φέρετρο που αγοράστηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο των ΗΠΑ από έναν αντιπρόσωπο αρχαιοτήτων ο οποίος είχε μια επίσημη άδεια της Αιγύπτου που εκδόθηκε το 1971 για την έξοδο των αντίκες .






Κατά τη διάρκεια ερευνών που διεξήχθησαν από τη Εισαγγελία του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και διήρκεσε περισσότερο από 20 μήνες, η Γενική Διεύθυνση Μνημείων του Υπουργείου Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών παρείχε όλες τις αποδείξεις ότι η εικαζόμενη άδεια του κομματιού κατασκευάστηκε.

Βάσει των εγγράφων, οι Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος έχει το δικαίωμα να ανακτήσει το παλιό κομμάτι και ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο παρανόμησε όταν το αγόρασε.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Γενικός Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου απέστειλε χθες επιστολή στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων για την επέκταση της συγγνώμης του μουσείου στο υπουργείο, την κυβέρνηση και τον αιγυπτιακό λαό για το περιστατικό. Πρόσθεσε ότι το μουσείο έχει ήδη λάβει όλα τα μέτρα για να επιστρέψει το κομμάτι στην πατρίδα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φέρετρο του ιερέα Nechem Ankh είναι φτιαγμένο από ξύλο καλυμμένο με χρυσό, ένα πολύτιμο κομμάτι που θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τα αιγυπτιακά μουσεία. Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων αποφάσισε ότι αυτό το φέρετρο θα παρουσιαστεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο θα ανοίξει το 2020.

Η επιστροφή αυτού του μεγαλοπρεπούς φέρετρου, που παράνομα εξήχθη εδώ και χρόνια, αντικατοπτρίζει μια ισχυρή νίκη για το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Κέντρου και το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες προσπαθούν να ανακτήσουν κάθε κομμάτι που έχει βγει από την Αίγυπτο με οποιοδήποτε παράνομο μέσο.
Αυτό το φέρετρο ανέφερε ο δρ. Khaled Al-Anani, πριν από αρκετούς μήνες, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αρχαιοτήτων στη Λαϊκή Συνέλευση και στο περιθώριο της ανακήρυξης αρχαιολογικής ανακάλυψης στη Σαχάρα στα τέλη του 2018 .

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων επέκτεινε τις ευχαριστίες του στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας και δικαστικές αρχές καθώς και στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Αρχαιοτήτων. Ευχαριστεί επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα οποία ενέκριναν το δικαίωμα της Αιγύπτου να ανακτήσει το τεχνούργημα.






Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ