BRENDA ANN SPENCER - "I DONT LIKE MONDAYS'

Όταν ερωτήθηκε από κάποιον δημοσιογράφο γιατί πυροβόλησε 30 φορές στην σχολική αίθουσα του δημοτικού σχολείου Grover Cleveland, η απάντηση της Brenda Ann Spencer ήταν απλή: "Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες".





Τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 1979, ένας δημοσιογράφος από το The Union Tribune της Σαν Ντιέγκο πήρε το απόσπασμα μιας ζωής από την 17χρονη Brenda Ann Spencer.

"Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες", είπε. "Αυτό ζωντάνεψε την ημέρα."

Το "αυτό", το οποίο είχε αναφερθεί, ήταν το γεγονός ότι είχε μόλις εκτοξεύσει 30 βολίδες πυρομαχικών σε ένα δημοτικό σχολείο και τώρα ήταν κλεισμένη μέσα στο σπίτι της.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί, τα παιδιά άρχισαν να παρατάσσονται έξω από το Δημοτικό Σχολείο Grover Cleveland στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Περιμένουν τον αρχηγό τους να ανοίξουν τις πύλες, ώστε να μπούμε στο εσωτερικό.

Πέρα από το δρόμο, η Brenda Ann Spencer τα παρακολουθούσε από το σπίτι της, ένα κακοδιατηρημένο σπίτι γεμάτο με κενά μπουκάλια αλκοόλ και ένα μόνο στρώμα που μοιράστηκε με τον πατέρα της. 
Καθώς τα παιδιά παρατάχθηκαν έξω από την πύλη, η Spencer έβγαλε το ημι-αυτόματο τυφέκι του Ruger 10/22 που της είχε πάρει ως δώρο Χριστουγέννων ο πατέρας της. 
Στη συνέχεια, το τοποθέτησε στο παράθυρο και άρχισε να πυροβολεί.

Ο αρχηγός του σχολείου, Burton Wragg σκοτώθηκε καθώς προσπάθησε να βοηθήσει τα παιδιά μέσα από τις πύλες. Ένας φύλακας, ο Mike Suchar σκοτώθηκε προσπαθώντας να τραβήξει έναν μαθητή για ασφάλεια.

Σαν από θαύμα, κανένα από τα παιδιά δεν σκοτώθηκε, αν και τραυματίστηκαν οκτώ από αυτά και ένας ανταποκριτής αστυνομικός.

Παρά το γεγονός ότι σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν εννέα μέχρι να αδειάσει το όπλο, η Spencer συνέχισε να πυροβολεί 30 φορές στο πλήθος των πανικοβλημένων παιδιών. Στη συνέχεια, έβαλε το όπλο κάτω, έκλεισε και κλείδωσε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και περίμενε.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο και αμέσως γνώριζε ότι οι πυροβολισμοί είχαν έρθει από το σπίτι του Σπένσερ. Έστειλαν διαπραγματευτές για να μιλήσουν μαζί της, αν και δεν συνεργάστηκε. Τους προειδοποίησε ότι ήταν οπλισμένη και είχε ακόμα πυρομαχικά στη διάθεσή της. Αν την έκαναν να βγει, θα έβγαινε έξω.

Η Μπρέντα Άν Σπένσερ οδηγείται στη φυλακή.


Κατά τη διάρκεια του χρόνου της μπλοκαρίστηκε στο σπίτι της, έδωσε αρκετές συνεντεύξεις με δημοσιογράφους εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένου του ενός με το The Union Tribune του Σαν Ντιέγκο. Τελικά, αν και ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματευτές δεν είχαν κανένα ρόλο σε αυτήν, αποφάσισε να παραδοθεί. Μετά τη διερεύνηση του σπιτιού, η αστυνομία βρήκε άδειες φιάλες μπύρας και ουίσκι διάσπαρτες κοντά στην Spencer. Ωστόσο, ισχυρίστηκε (και φάνηκε) ότι δεν ήταν μεθυσμένη.

Αν και ήταν μόλις 17 ετών, η Brenda Ann Spencer αντιμετωπίστηκε ως ενήλικας για τη σοβαρότητα των εγκλημάτων της. Κατηγορήθηκε με δύο κατηγορίες για δολοφονία και επίθεση με θανατηφόρο όπλο, στην οποία κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, βγήκε ότι η Spencer είχε προσπαθήσει να πυροβολήσει στο σχολείο και ένα χρόνο νωρίτερα. Χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι BB, πυροβόλησε τα παράθυρα του σχολείου, αν και δεν κατόρθωσε να βλάψει κανέναν. 

Ο αξιωματικός πρότεινε την εισαγωγή της για λίγο χρόνο σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για κατάθλιψη, καθώς είχε δείξει ενδείξεις αυτοκτονίας στο προσωπικό του σχολείου της - μια εγκατάσταση για τα παιδιά με προβλήματα. Ο πατέρας της Spencer αρνήθηκε να δώσει άδεια στην κόρη του να γίνει δεκτή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ισχυριζόμενος ότι θα μπορούσε να χειριστεί τις αυτοκτονικές σκέψεις και την ίδια την κατάθλιψη.

Μπρέντα Σπένσερ στη δίκη
Bettmann / Getty εικόνες
Την Μπρέντα Άν Σπένσερ στο δρόμο της στη δίκη της.

Ήταν αυτός που αγόρασε την Brenda Ann Spencer το πυροβόλο όπλο που πυροδότησε στο σχολείο.

"Ζήτησα ένα ραδιόφωνο και μου αγόρασε ένα όπλο", είπε. "Ένιωσα σαν να ήθελε να με σκοτώσω."

Ο δικηγόρος της ισχυρίστηκε ότι η θεραπεία που έλαβε από τον πατέρα της ήταν ο λόγος της πράξης της άσκοπης βίας, αλλά δεν είχε σημασία. Μέχρι σήμερα μένει στη φυλακή και έχει απαγορευτεί πολλές φορές.

Αν και το όνομα Brenda Ann Spencer δεν μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε κουδούνια, η ιστορία και η φράση της έζησαν με μακάβρια αηδία.

Εμπνευσμένος από την τραγική σκοποβολή, ο Bob Geldof, τραγουδιστής των Boomtown Rats, έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Δεν μου αρέσουν Δευτέρες" που ξεπέρασε τα διαγράμματα της U.K για τέσσερις εβδομάδες και πήρε εκτεταμένο χρόνο εκπομπής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και υποστήριξε ότι λυπάται για τις δράσεις της για τα τελευταία 39 χρόνια, ο Geldof δεν το πιστεύει.

"Έγραψε σε μένα λέγοντας" πως ήταν ευτυχής που το έκανε επειδή την είχα κάνει διάσημη ", δήλωσε ο Geldof σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια μετά το σκοποβολή. "Όποιος δεν είναι καλό να ζήσεις".











Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ