Η ΦΕΤΑ ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο, η φέτα είναι η πιο υγιεινή επιλογή τυριού στον κόσμο και τώρα υπάρχουν σαφή στοιχεία που το αποδεικνύουν.





Το Ίδρυμα Βιοϊατρικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών (BRFAA) ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ερευνητών έχει αποκωδικοποιήσει το "DNA" αυθεντικής φέτας που παράγεται στην Ελλάδα, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της σε μοριακό επίπεδο, ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Ο Δρ Γιώργος Τσαγγάρης και ο Δρ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος ανέλυσαν διάφορες ποικιλίες φέτας από όλη την Ελλάδα, φέρνοντας την ένδειξη "Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης" (ΠΟΠ), προσδιορίζοντας τις διατροφικές τους ιδιότητες και την αξία τους.

Ανακαλύφθηκε ότι όλες οι ποικιλίες PDO Feta περιέχουν 489 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών γνωστών, μεταξύ άλλων, για την αντιμικροβιακή δράση τους και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έρευνα εντόπισε επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες και άλλα ολιγοστοιχεία γνωστά, μεταξύ άλλων, για να ωφεληθούν το νευρικό σύστημα, να διατηρήσουν καλή λειτουργία των νεφρών, να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι 489 πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» του αρχικού ελληνικού τυριού φέτας, το οποίο έτσι αναδύεται ως ένα από τα πλούσια σε πρωτεΐνες τυριά στον κόσμο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που αναπτύχθηκε πρόσφατα και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τη Μονάδα Προστασίας της BRRFAA, που ονομάζεται τροφιομετρία, τροφιομετρία ή θρεομετρία. Χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο μάζας υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες μπορούν να καθορίσουν ποιοτικά και ποσοτικά όλα τα μόρια που περιέχονται τόσο σε στερεά όσο και σε υγρά τρόφιμα, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής. Το μεγάλο άθροισμα αυτών των στοιχείων αποτελεί το «τροφιομετρικό ίχνος» κάθε μεμονωμένου προϊόντος διατροφής, το οποίο είναι μοναδικό για όλα όσα τρώμε ή πίνουμε και έτσι μπορούμε να συγκριθεί με το προφίλ ανθρώπινου DNA.

Εκτός από την απόδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας, η νέα μέθοδος BRFAA μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της ποιότητας του γάλακτος που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή. προστατεύουν την αγορά από περιπτώσεις νοθείας των τροφίμων · και, τέλος, να διακρίνει την αυθεντική φέτα ΠΟΠ που παρασκευάζεται στην Ελλάδα από άλλες ποικιλίες λευκών τυριών.

Από το 2002, η «φέτα» είναι προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την περιγραφή τυριού που παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο ή πρόβειο και κατσικίσιο γάλα σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Σε άλλες χώρες, ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή λευκών τυριών που μερικές φορές γίνονται με αγελαδινό γάλα.

Πηγή: AMNA



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ