ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ - ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ "ΜΙΑ"

Τι κι αν παραιτήθηκε από υπουργός Εξωτερικών, τι κι αν ήταν αυτός που ξεπούλησε τη χώρα που τον έκανε υπουργό, αυτός συνεχίζει ακάθεκτος τις ανθελληνικές του δηλώσεις στα σκοπιανά ΜΜΕ, αποδεικνύοντας διαρκώς τις εθνομηδενιστικές του τάσεις, εις βάρος του ελληνισμού




Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων (MIA) εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη από το 2017 εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία .

Στη συνέχεια όταν τον ρώτησαν εάν είναι ακόμη αισιόδοξος ότι η Συμφωνία θα επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: 
«Για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Ναι, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή σύμφωνα με άλλους έναν αναγκαίο συμβιβασμό».

Και το θράσος συνεχίστηκε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας, καθώς δήλωσε: 
«Θα σας πω κάτι ενδιαφέρον. Οι «Έλληνες Μακεδόνες» δεν αντιδρούν τόσο, όσο οι Πόντιοι στη Μακεδονία. Είναι θέμα ταυτότητας και όχι γεωστρατηγικών συμφερόντων. Τόσο με την πΓΔΜ, όσο και με την Αλβανία το πρόβλημά μας έγκειται στα ζητήματα ταυτότητας, όχι σε γεωστρατηγικά θέματα».

Και βέβαια, εμφανίστηκε βέβαιος ότι υπάρχει φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια «και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί». 
Υποστήριξε ακόμα, ότι όταν περάσει ένα διάστημα 2-3 ετών από την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες «και όλοι θα δουν ότι η ζωή αλλάζει μόνο προς το καλύτερο με αυτή τη συμφωνία και πως ούτε εμείς παίρνουμε τα Σκόπια από εσάς, ούτε εσείς τη Θεσσαλονίκη από εμάς – όλες αυτές τις ανοησίες που λέγονται– τότε νομίζω ότι θα περπατώ χαμογελώντας στους δρόμους των Σκοπίων».

Έπειτα ο κ.Κοτζιάς έκανε λόγο για τις δυσκολίες που συνάντησε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας: 
«Η αρχική δυσκολία ήταν πριν από την κυβέρνηση Ζάεφ και Ντιμιτρόφ. Αυτή ήταν η περίοδος που ο Ποπόφσκι ήθελε να ανοίξει διάλογος, μέσα στο δικό του πλαίσιο βέβαια, αλλά ο Γκρουέφσκι αρνούταν. Ήταν μία περίοδος που συνομιλούσα με την αλβανική μειονότητα στα Σκόπια, όπως κάνω και τώρα, και με τον κ. Ζάεφ, που τότε ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τότε με παρότρυνε να συνομιλώ μόνο με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες μου τους ενοχλούσαν. Αλλά εγώ ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι έπρεπε να ανοίξει απευθείας διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς όσο περισσότερα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη οι διαπραγματεύσεις γίνονται δυσκολότερες, αφού το κάθε μέρος έχει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του στόχους», τόνισε.

Τέλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι ένας από τους λόγους που δεν προωθήθηκε επαρκώς η Συμφωνία ήταν ο κ.Καμμένος.





Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ