Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ AVANGARD

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την πρώτη εκτόξευση του νέου πυρηνικού υπερόπλου, συγκρίνοντάς το με έναν "μετεωρίτη".




Το νέο ρωσικό σύστημα πυραύλων  Avangard  που δοκιμάστηκε την Τετάρτη και πετά 27 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου αναμένεται να καταστήσει άχρηστα όλα τα αμυντικά συστήματα, ισχυρίστηκε κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας.

Ο Γιούρι Μπόρισοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι είναι αδύνατο να παρακολουθήσει τη συσκευή.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το Avangard ξεκίνησε από τη νοτιοδυτική Ρωσία και με επιτυχία χτύπησε και κατέστρεψε ένα στόχο 3.700 μίλια (5.954 χλμ.) στην ανατολική πλευρά της χώρας, είπε.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε την Πέμπτη ότι "ουσιαστικά καθιστά άκαμπτες τις άμυνες πυραύλων".

Η Ρωσία ξεκίνησε το έργο Avangard το 2002, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη αντι-βαλλιστικών πυραύλων του 1972 με τη Σοβιετική Ένωση.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε τη δημιουργία νέων αμυντικών μέσων κατά των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία θα παραβίαζαν τη συμφωνία.

Είπε τότε ότι οι εντάσεις του ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας "δεν υπάρχουν πια" και ότι μετά την 9/11, οι μεγαλύτερες απειλές προέρχονται από "τρομοκράτες που χτυπάνε χωρίς προειδοποίηση".
Η Μόσχα φοβόταν ότι η νέα αμερικανική πυραυλική ασπίδα θα μπορούσε να διαβρώσει το πυρηνικό αποτρεπτικό της.

Έτσι ο Πούτιν ανακοίνωσε δύο χρόνια αργότερα ότι η Ρωσία δούλευε σε ένα νέο υπερηχητικό όπλο.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Pavel Felgenhauer είπε προηγουμένως στο BBC News ότι οι νέοι πύραυλοι ήταν «προπαγάνδα».

"Το Avangard είναι ένα όχημα επανεισόδου σχεδιασμένο να εκτελεί ακανόνιστους υπερφυσικούς ελιγμούς για την αποτροπή αμυντικών συστημάτων", δήλωσε.

Έχει σχεδιαστεί με τη χρήση νέων σύνθετων υλικών για να αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 2000 βαθμούς Κελσίου που προέρχονται από μια πτήση μέσω της ατμόσφαιρας σε υπερυψωμένες ταχύτητες.


Παράλληλα με το Avangard, ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης και ένα νέο πυραυλοκίνητο  πυρηνικό υποβρύχιο .









Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ