ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ - ΠΡΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία από την κυβέρνηση για μια πιθανή αναθεώρηση του υπάρχοντος ελληνικού συντάγματος, προκειμένου όπως ισχυρίζεται αυτό να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τα  σημεία των καιρών  Πόσο εύκολη όμως είναι αυτή η διαδικασία...
Σύμφωνα με το άρθρο 110 του υπάρχοντος Συντάγματος προκειμένου να εκκινήσουν οι δέουσες διαδικασίες  βασική πρυπόθεση είναι να καταθέσει τη πρόταση από  50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αφού καταθέσουν αίτημα οι βουλευτές, συγκροτείται η Αρμόδια Επιτροπή  Αναθεώρησης του Συντάγματος που επεξεργάζεται τις προτάσεις όλων των κομμάτων. 
Στη συνέχεια ωστόσο και λόγω του ότι το ελληνικό Σύνταγμα είναι αυστηρό και δεν αναθεωρείται εύκολα προβλέπεται μια διφασική διαδικασία που αποτελείται από τρεις ψηφοφορίες στις οποίες παρεμβάλλονται εθνικές εκλογές και η υποχρέωση για αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών (180). 
Αναλυτικότερα αφού τελειώσει τις εργασίες της η επιτροπή Αναθεώρησης καταθέτει τη πρότασή της στην Ολομέλεια για τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση. 
Στη συνέχεια και σε διάστημα ενός μήνα πραγματοποιούνται δύο ψηφοφορίες. 
Τα άρθρα στις ψηφοφορίες που θα συγκεντρώσουν τις 180 ψήφους θα πρέπει να λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) σε αυτή που θα ακολουθήσει  των εθνικών εκλογών. 
Αντίθετα τα υπόλοιπα θα πρέπει να λάβουν την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180’ στη τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. 
Όμως λόγω της διαμεσολάβησης των εθνικών εκλογών ενδέχεται ν’ αλλάξουν και οι πολιτικοί συσχετισμοί και ως εκ τούτου το περιεχόμενο (όχι τα άρθρα) των αναθεωρητών διατάξεων.

Μη αναθεωρητέα άρθρα και εύρος αναθεώρησης

Πηγή πάντως του αυστηρού χαρακτήρα του ελληνικού Συντάγματος δεν είναι μόνο οι πολλαπλές ψηφοφορίες και οι εθνικές εκλογές αλλά και η ύπαρξη μη αναθεωρητών άρθρων (αναφέρονται περιεκτικά στο άρθρο 110). 
Από την συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί ν’ αλλάξει στο ελληνικό Σύνταγμα, ξεχωρίζει η άποψη ορισμένων πολιτικών κύκλων που θέτουν το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί ν’ αναθεωρηθεί το ίδιο το άρθρο 110 (που προβλέπει ποια άρθρα δεν αναθεωρούνται). 
Αν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική, τότε αμέσως ανοίγει και ο δρόμος για μια αναθεώρηση με χαρακτηριστικά Συντακτικά, που αγγίζουν δηλαδή και τον πυρήνα της μορφής του Πολιτεύματος.

Η ιστορική εμπειρία
Σε κάθε περίπτωση από τις πολλαπλές αναθεωρήσεις που έχει υποστεί το Σύνταγμα του 1975, ξεχωρίζει εκείνη του 1986 που επί της ουσίας αφαίρεσε πολλές από τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Όσο δε τα χρόνια περνούσαν δινόταν η αίσθηση πως οι παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στο Σύνταγμα γινόταν όλο και λιγότερες, με αποκορύφωμα τη τελευταία του 2008 που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες αλλά τελικά απογοήτευσε. Και αυτό γιατί από τα 38 άρθρα που πρότειναν τα κόμματα για ν’ αναθεωρηθούν, τελικά ψηφίστηκαν μόνο τέσσερα. 

Πρόκειται για 

το άρθρο 57 που αφορά στη κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, 

το άρθρο 79 για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

το άρθρο 101 που προβλέπει ειδική μέριμνα για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές και 

το άρθρο 115 με το οποίο καταργείται μια μεταβατική διάταξη του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου.



Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ